Het Talentenatelier: van én voor kinderen

De Bibliotheek Wijchen startte afgelopen augustus 2018 ‘Het Talentenatelier’. In een reeks werksessies koppelde de Bibliotheek kinderen, professionals en kunstenaars aan elkaar. Zij kwamen in een traject van Design Thinking tot uitvoering van acht uitdagende activiteiten voor kinderen.

Meervoudige Intelligentie

Elk kind leest de wereld in een andere taal en communiceert daarover op zijn of haar eigen wijze. Er zijn zoveel verschillende manieren om kennis tot je te nemen. Sommige kinderen kunnen alles begrijpen over rekenen of blinken binnen de kortste keren uit in voetbal, ringzwaaien of dans. Howard Gardner beschrijft dat in zijn theorie van de Meervoudige Intelligentie als ‘knap’ zijn op verschillende manieren. Hij onderscheidt 'taalknap, beeldknap, rekenknap, beweegknap, zelfknap, samenknap, natuurknap en muziekknap'.

De denkbeelden van Reggio Emilia en Howard Gardner vormen de uitgangspunten van het Talentenatelier. Het zogeheten concept ‘De Bibliotheek van Honderd Talenten’. De hele Bibliotheek Wijchen is ingericht aan de hand van dit concept. Bovendien is het betrekken van de doelgroep onmisbaar in deze visie.

Design Thinking

In het ontwikkeltraject van een aantal sessies werkten kinderen met ieder zijn of haar eigen ‘talent’ samen met kunstenaars en professionals. Daarbij hadden alle deelnemers hun eigen rol. De professionals zorgden voor een gedegen achtergrond en de kunstenaars hielpen de kinderen een andere kijk op de wereld te bieden. Creatief denken en probleemoplossend vermogen waren belangrijke onderdelen van de activiteiten. Het Design Thinking-traject werd professioneel begeleid door Spectrum en Rijnbrink. De Koninklijke Bibliotheek heeft ondersteund in de vorm van subsidie om dit project van de grond te krijgen en een tegemoetkoming voor de kunstenaars en de professionals te bekostigen.

Uiteindelijk werden in de laatste sessie de acht ‘finale’ activiteiten gepresenteerd die vanaf nu ook daadwerkelijk te gebruiken zijn door kinderen in de Bibliotheek Wijchen. Daarnaast is er een subsidie 21e eeuwse vaardigheden van de SGB vrijgegeven voor ‘doorontwikkeling’ van de prototypes.

Bekijk het hele ontwikkeltraject hier.

• 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg