Bibliotheek Nijkerk bestaat 155 jaar

De Bibliotheek Nijkerk bestaat 155 jaar en organiseert het hele jaar jubileumactiviteiten. Op zaterdag 14 januari wordt in Museum Nijkerk de expositie 'Bibliotheek Nijkerk viert feest! Meer dan 150 jaar boeken lenen (1862 - 2017)' geopend door wethouder Marly Klein. De opening is besloten, maar de expositie is vanaf volgende week toegankelijk voor publiek en is het hele jaar te bezichtigen.

Maandagmiddag 20 januari 2017 was er een klein feestje in de Bibliotheek Nijkerk. Er was i.v.m het jubileumjaar een glossy gemaakt. Onder aanwezigheid van ruim 50 gasten werd het eerste exemplaar van de glossy aangeboden door, Roel Zuidhof directeur Bibliotheek Nijkerk aan Wethouder Marly Klein. Daarna werd aan alle gasten een glossy aangeboden door Roel Zuidhof, directeur Bibliotheek Nijkerk aan wethouder Marly Klein. 

,,Aan de hand van de archieven heeft dr. Anton van Renssen de historie van de Bibliotheek in Nijkerk uitgezocht. Deze wordt in een magazine opgenomen die door de Bibliotheek op 20 februari wordt gepresenteerd. Het magazine wordt huis-aan-huis verspreid", zegt  Roel Zuidhof, directeur van de Bibliotheek. Alle jubileumactiviteiten worden ook in het magazine vermeld. Museum Nijkerk stelt honderden dubbele exemplaren van boeken die door Drukkerij C.C. Callenbach zijn gedrukt in bruikleen aan de Bibliotheek. In deze collectie bevinden zich zeer oude exemplaren. Leden van de Bibliotheek kunnen deze boeken lenen.

Vroeger waren er in Nijkerk tal van boekwinkeltjes waar men boeken kon lenen. Ook kerken hadden Bibliotheken, maar die waren alleen toegankelijk voor hun leden. De gegoede burgers vonden echter dat de minder bedeelde mensen ook moesten leren lezen. Als je kon lezen kon je meedoen en hoorde je erbij. Dat laatste is nu nog actueel. Lezen is de kern waar het om draait, anders kun je niet meedoen in de samenleving. De Bibliotheek speelt daar een belangrijke rol in", vertelt Zuidhof.

In 1962 werd de Bibliotheek geopend in de Nieuwstraat. Vervolgens verhuisde de Bibliotheek naar de Meinsstraat en daarna naar de Frieswijkstraat. Naast de vestiging in Hoevelaken is er al enkele jaren een haal- en brengpunt in Nijkerkerveen. ,,Nieuw is dat volgend jaar in Nijkerkerveen een nieuwe vestiging van de Bibliotheek wordt geopend, in een multifunctioneel gebouw samen met het dorpshuis en de twee basisscholen. De inwoners van Nijkerkerveen hebben, na de afschaffing van de Bibliobus in 1993, zich jarenlang sterk gemaakt voor een Bibliotheek. Eindelijk is het zover", aldus Zuidhof.

,,Voorheen waren er zogeheten voor-lezers die boeken lazen en beoordeelden of ze geschikt waren voor de Bibliotheek. De boeken van Jan Wolkers kwamen in het begin niet in de Bibliotheek. Nu is dat ondenkbaar. Elke Bibliotheekcollectie is een afspiegeling van de lokale samenleving. In Nijkerk speelt bijvoorbeeld het geloof een belangrijke rol", zegt Zuidhof. De Bibliotheek is allang geen plek meer waar alleen maar boeken kunnen worden geleend. Er vindt een groot scala aan activiteiten plaats om de lees- en digitale vaardigheid te stimuleren. ,,De Bibliotheek loopt voorop als het gaat om vernieuwingen en is steeds weer een plek om te leren en te ontdekken."

Glossy 2 900x500

,,Cultuur hoort ook bij een samenleving en daar willen we ons steentje aan bijdragen. We willen meer met muziek en verhalen doen. Onder het motto 'The Bieb rocks' gaat Ritn Ditn optreden. Het trio Nico Arzbach, Roland Brunt (saxofonist van De Dijk) en tekstschrijver Peter Smit zullen ook een voorstelling geven. Ook de schrijvers Annejet van de Zijl en Kluun komen. De Bibliotheek is een ontmoetingsplek. Dat is een belangrijke rol die je als Bibliotheek hebt."

Mensen die nog oude foto's of ander materiaal van de Bibliotheek hebben, kunnen contact opnemen met de Bibliotheek: tel. 033-2450014 of e-mail: info@bibliotheeknijkerk.nl

Bron: StadNijkerk.nl

Foto: Nijkerkerveen.org

  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg