Op bezoek bij een gezin van de VoorleesExpress

Voorleessessie Raalte

Niet in ieder gezin is er voldoende aandacht voor taal. Daardoor beginnen sommige kinderen de basisschool al met een taalachterstand. Met de VoorleesExpress ontdekken kinderen hoe leuk boeken zijn. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij het gezin thuis om voor te lezen aan de kinderen. Samen met de ouders zoeken we naar manieren om boeken en voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin.

Deze keer gaan we mee met Anneke naar de Syrische familie Laham. Anneke is vrijwilliger bij VoorleesExpress Raalte. Ze leest voor aan Bassam (j) en Limaar (m), een tweeling van 4 jaar.

Vandaag is de allerlaatste voorleessessie, dus de kinderen krijgen een mooi prentenboek kado en mogen het diploma ondertekenen. Ook krijgen ze als aandenken een leuke foto van een voorleessessie met Anneke. Daarnaast is er natuurlijk tijd om voor te lezen. Anneke pakt het boek ‘Mama kwijt’ erbij. Limaar blijft nog even bij vader Samir zitten, maar Bassam kruipt meteen tegen Anneke aan. Hij begint druk mee te praten en vertelt honderduit aan Anneke over de kleine uil. Hij vindt het soms moeilijk om goede zinnen te maken, maar hij kent al veel woorden: ‘Ik ben geweest naar boerderij, en vliegtuig, ijsjes, glijbaan en tandarts’. Anneke luistert geduldig en vult aan waar nodig. En ook Limaar kruipt dan bij Anneke op de bank. De tweeling bruist van de energie en moet tussen de boeken door telkens even bewegen: spontane bruggetjes, koprollen, handstanden, springen, ‘poing poing’!

Ondertussen komt ook moeder Wisam de kamer in. Ze verontschuldigt zich: Ze is de hele dag naar school geweest, ze was laat thuis en was daarna druk met eten koken. Vader en de tweeling zorgen ondertussen samen voor de thee. Vader schenkt het water in en de tweeling adviseert ons in de lekkerste smaakjes. Ouders Samir en Wisam gaan vier dagen per week naar school. Samir is 1,5 jaar eerder in Nederland gekomen dan Wisam en de kinderen. Hierdoor spreekt hij zelf al beter Nederlands. Samir heeft de taal snel geleerd, doordat hij als vrijwillig huismeester en tolk op het AZC heeft gewerkt. Het gezin heeft bovendien een tijdje in Amerika gewoond. Zodoende spreken ze inmiddels drie talen: Arabisch, Nederlands én Engels.

Anneke pakt een nieuw boek erbij: ‘Lou op weg naar school’. Vader komt erbij zitten, praat mee en stelt vragen aan de kinderen. Hij verduidelijkt het één en ander in het Arabisch. De kinderen hoor ik de woorden van Anneke zachtjes voor zichzelf herhalen. Bassam is vol enthousiasme en telt mee; noemt al het fruit dat hij ziet; vertelt over de boerderij en over het schoolreisje… Dan roept hij opeens ‘Zelfde heb ik!’, terwijl hij in het boek wijst. En meteen pakken Bassam en zusje Limaar hun fietshelm en zetten deze op hun hoofd. Net zoals Lou in het boek: Echte fietshelden!

Dan komt ook moeder Wisam er bij zitten met de baby op schoot met een boekje. Wanneer er een hele familie te zien is in het boek dat Anneke voorleest, helpt Wisam mee: ‘Wie is wie?’. Ze herkennen zichzelf in de familieleden in het boek. Tot slot een grappig boek over rode billen. Heel rustig probeert Wisam nu zelf de teksten (op rijm) voor te lezen. Soms helpt Anneke met de uitspraak en met een korte uitleg bij de woorden: stoeien, flamingo.. En soms helpt Wisam Anneke door in het Arabisch een toelichting te geven aan de kinderen.

Hoe gaat het gezin door met voorlezen nu Anneke niet meer komt? Samir en Wisam vertellen dat ze in het weekend graag samen boeken blijven lezen en memorie willen spelen. Dan kunnen ze er tijd voor maken. Wisam gaat op vrijdagochtend bovendien al vaak naar de bieb ‘voor oefenen met praten’ en om boeken te lezen. Samir gaat ook regelmatig naar de bibliotheek om gebruik te maken van internet. Ze doen hun best om op school zelf beter Nederlands te leren. Ze zijn zelfs bezig een ondernemingsplan te schrijven: Alwisam catering! Wil je lekker Syrisch eten proberen? Bestel dan ‘s wat hapjes bij dit leuke voorleesgezin!

VoorleesExpress Raalte is een project van de Bibliotheek Salland. In Overijssel doen er jaarlijks maar liefst 500 gezinnen mee. Lijkt het je ook leuk om voorlezer te worden? Meld je dan aan als vrijwilliger: https://voorleesexpress.nl/

  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg