Tweede editie Human Library Nijmegen

Tweede editie Human Library Nijmegen

Op zaterdag 24 november kunnen mensen in Bibliotheek De Mariënburg gratis ‘Levende Boeken’ – mensen met een bijzonder levensverhaal – 'lenen'. In één-op-één gesprekken spreken deelnemers met het Levende Boek over de vooroordelen en het onbegrip waarmee het Levende Boek te maken heeft (gehad). De organisatie is in handen van Het Europe Direct Informatiecentrum en de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Een boek kun je niet aan de kaft beoordelen, een mens niet op basis van zijn buitenkant. Tijdens de Human Library Nijmegen kunnen hen deelnemers in de belevingswereld van een Levend Boek stappen. Op een heel simpele manier: door onbevangen met het Levende Boek in gesprek te gaan. Het geeft de mogelijkheid om met mensen te spreken die je in het dagelijks leven misschien niet zo snel zou tegenkomen. Onder meer een ex-verslaafde, een dochter van een NSB’er, een opa van IS-kleinkinderen en een vluchteling zitten klaar om hun levensverhaal te delen. Mensen kunnen kiezen uit een catalogus met circa 25 Levende Boeken.

Meer begrip voor elkaar
Vorig jaar was de Human Library in Nijmegen een groot succes. “Je krijgt nieuwe inzichten waardoor je mensen beter begrijpt”, “Een zeer fijn, open en eerlijk gesprek. Van mens tot mens, hart tot hart”, waren enkele reacties van bezoekers. Dit jaar wordt iedereen op 24 november om 12.00 uur verwelkomd met een kopje Nijmeegse vredessoep, waarna wethouder Grete Visser om 12.45 uur de Human Library opent. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur staan de Levende Boeken open voor al je vragen. Ook zullen twee Levende Boeken een lezing geven. Productiehuis De Nieuwe Oost organiseert tussen 16.00 en 17.00 uur een ‘Stille Stemmen Canon’: professionele schrijvers tekenen alledaagse verhalen op van mensen waarvan je de stem normaal niet zo vaak hoort.

Oorsprong
De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong met als doel mensen met elkaar in contact te brengen en zo vooroordelen tegen te gaan. De initiator van de Human Library Nijmegen is de plaatselijke Europe Direct (EDIC, ondergebracht bij de gemeente Nijmegen) in samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid. Met de Human Library willen de organisatoren vooroordelen wegnemen, begrip kweken en mensen aan het denken zetten over henzelf en de wereld om hen heen.

foto: Martijn Bergsma

  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg