Longread over programmeren voor Persoonlijke Ontwikkeling

Longread over programmeren voor Persoonlijke Ontwikkeling

Op 10 december 2018 werd in LUX Nijmegen de digitale longread ‘De Bibliotheek als broedplaats voor persoonlijke ontwikkeling’ gepresenteerd. In de longread zijn de laatste inzichten over kennis en leren op een rij gezet als basis voor een betekenisvol en toekomstgericht programma voor de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling. De publicatie is geschreven door Laurie de Zwart, Iris Meuleman en Anneke Manche, adviseurs Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink.

Voor wie?
De longread is in eerste instantie bedoeld voor medewerkers van Gelderse Bibliotheken die programma’s maken: programmacoördinatoren, programmeurs e.d., maar ook voor directies/management/specialisten die stappen willen zetten in het beleid rond de programmalijn Persoonlijke Ontwikkeling. In Gelderland is deze afgebakend als ‘non-formeel en informeel leren voor volwassenen (18+).

In de longread spitsen de auteurs zich toe op lijn Persoonlijke Ontwikkeling, omdat ze zien dat deze lijn binnen bibliotheken steeds belangrijker wordt. Voor veel bibliotheken blijkt het een zoektocht om op vernieuwende wijze de programmering voor deze lijn vorm te geven. Daarom belichten zij (werk)vormen en methoden die daarbij kunnen helpen, met de focus op programma's rondom maatschappelijke thema’s, zelfkennis en 21e eeuwse vaardigheden.

Thema's
De longread is verdeeld over acht thema's, die je in willekeurige volgorde kunt lezen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een discussiepunt en link naar de Biebtobiebgroep om verder te praten.

Samen leren we meer!
Laurie, Iris en Anneke willen programmeurs en beleidsmakers in de lijn Persoonlijke Ontwikkeling de komende maanden dan ook uitdagen om mee te denken en te ontwikkelen. "Dat doen we enerzijds in een gids met praktische tips en voorbeelden die we in 2019 ontwikkelen. Parallel daaraan gaan we samen aan de slag met mensen die meer willen en geïnteresseerd zijn in een netwerk", aldus Anneke Manche.

Lezen
in een synopsis is de kern van de longread weergegeven. Wil vast beginnen met grasduinen? Ga dan meteen naar de longread door op onderstaande link te klikken.

Naar de longread

Deze publicatie is een uitgave van het Gelders Bibliotheeknetwerk, uitgevoerd door Rijnbrink. Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.