Roadmap Makersplaatsen

Roadmap Makersplaatsen

Van knutselen 2.0 naar leren met 21ste-eeuwse vaardigheden.

Het onderwijs erkent het belang van de 21ste-eeuwse vaardigheden – denk daarbij aan communiceren, creatief denken, en kritisch denken. Om deze skills in combinatie te leren, beoefenen en ontwikkelen maken scholen vaak gebruik van makerplaatsen – fablabs die in een onderdeel uitmaken van het aanbod van openbare bibliotheken.

De crux van het koppelen van onderwijs in 21ste-eeuwse vaardigheden aan makerplaatsen zit hem vooral in het ontwikkelen en afstemmen van activiteiten en programma’s in het onderwijs en bij de Bibliotheek. Belangrijk daarbij is dat de activiteiten op school en bij de Bibliotheek goed op elkaar aansluiten en elkaar versterken.

Onderzoek
In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, de Pabo van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, de Basisschool de Wijzer (Arnhem) en Rijnbrink heeft samen met Creating010 onderzoek gedaan naar hoe basisscholen en bibliotheken het bezoek van schoolklassen aan een makerplaats kunnen vormgeven.

De uitkomsten van het onderzoek zijn samengevat in de publicatie Roadmap makerplaatsen: van knutselen 2.0 naar leren met 21ste eeuwse vaardigheden. Bij de publicatie hoort ook een serious game voor bibliotheken en scholen om met de innovatie op het gebied van beleid, curriculum en community aan de slag te gaan.

Publicatie Roadmap makerplaatsen: van knutselen 2.0 naar leren met 21ste eeuwse vaardigheden.

Download alle bestanden voor het Roadmap makerplaatsen spel hier.

  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg