Basisschoolleerlingen zijn ‘Baas in de Bieb’

Leerlingen van basisschool De Buut in Nijmegen zwaaien van 24 tot en met 28 juni de scepter in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Ze doen mee aan het nieuwe educatieproject ‘Baas in de Bieb’ van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Kinderdirecteur Sibèl (11) opende maandag 24 juni onder het toeziend oog van 100 medeleerlingen de ‘Baas in de Bieb’-week in de Bibliotheek.

Met het project ‘Baas in de Bieb’ wil de Bibliotheek Gelderland Zuid leesplezier onder basisschoolleerlingen vergroten en ze een inkijkje in het bibliotheekbedrijf geven. Leerlingen van De Buut bedachten onder meer jeugdactiviteiten voor in de bieb, maakten kunstwerken voor een tentoonstelling, boekrecensies en boekenvlogs. Manager Educatie Wouter van Balveren van de Bibliotheek Gelderland Zuid: “Kinderen ervaren wat er in een bibliotheek allemaal kan en leren hoe alles werkt. Als je een kijkje achter de schermen hebt gehad, dan wordt het nóg leuker om niet alleen naar je schoolbieb te gaan, maar ook naar de grote bieb in je eigen buurt.”

Ieder een eigen taak

Het Baas in de Bieb-project staat in het teken van de ‘Grieken, Romeinen en de prehistorie’. Onder leiding van directeur Sibèl en managers Deniz (10) en Rayhan (10) uit groep 7/8 ging de bovenbouw aan de slag met taken op het gebied van educatie, marketing, collectie en klantadvies. Net als in de echte bieb. Ze ontwikkelden onder andere educatieve activiteiten voor kinderen zoals een kwartet en speurtocht, een tentoonstelling met kunstwerken, boekenleggers en boekentips. De andere groepen voerden verschillende opdrachten uit in de klas die te maken hadden met boeken en leesplezier. Kinderdirecteur Sibel: “Ik vind het belangrijk dat kinderen plezier beleven aan lezen. Zelf kwam ik erachter dat ik veel meer boeken leuk vind dan ik eerst dacht!”

Feestelijke afsluiting

Op woensdag 26 juni was de feestelijke afsluiting van het project in de bieb, ook bedacht en uitgevoerd door de leerlingen. Hierbij zijn alle leerlingen en hun ouders aanwezig. De tentoonstelling van de kinderen is nog tot en met vrijdag 28 juni in Bibliotheek De Mariënburg te zien.

Meer weten over educatieve projecten van de Bibliotheek Gelderland Zuid? Kijk op https://www.obgz.nl/educatie voor meer informatie.