CMK LAB Kunst & Techniek presenteert manifest in de vorm van tekenfilm ‘De kunst van het maken’

“Als de oude, koude wereld van beton en staal rap verandert, dan is het tijd om ook óns denken up-to-date te maken. We moeten ons begeven op onbekend terrein en dat kan spannend zijn, of simpelweg doodeng. Het avontuur roept, dus we gaan op ontdekkingsreis.”

Op avontuur met kunst en techniek

De startzin van de film, ‘De kunst van het maken’ (Studio Balrus) neemt de kijker mee op het avontuur dat een gezelschap van bevlogen Gelderse professionals uit de kunst- en onderwijssector in 2017 is gestart. Docenten van HAN Pabo en ArtEZ, medewerkers educatie alsook schooldirecteuren, leerkrachten en kunstenaars opereren onder de naam ‘LAB Kunst & Techniek.’ Samen zoeken ze manieren waarop kunst en techniek in het basisonderwijs vanzelfsprekend kunnen worden. Cultuur Oost zorgt voor de begeleiding van dit avontuur.

Manifest

De film ‘De kunst van het maken’ is een initiatief van LAB Kunst & Techniek en is bedoeld als manifest waarin de noodzaak van kunst in het techniekonderwijs wordt onderstreept. In een op technologie georiënteerde toekomst is kunst waarschijnlijk belangrijker dan rekenen. Iets weten is handig, maar je moet vooral weten wat je met die kennis kunt. In het domein van kunst, wetenschap en technologie ontdekt ieder kind zijn talenten en werkt gericht aan zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfreflectie. Hoe? Door ‘makersonderwijs’, want het LAB hecht aan klooien en verbeelden met volop ruimte voor verwondering en plezier!

 

Cultuureducatie met Kwaliteit

Tot en met 2020 onderzoeken de deelnemers van LAB Kunst & Techniek op allerlei manieren in de praktijk hoe dit kan en wat hiervoor nodig is. De opbrengst van dit onderzoek zal eind 2020 voor alle geïnteresseerden beschikbaar zijn. Het LAB maakt deel uit van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit in Gelderland dat wordt uitgevoerd door Cultuur Oost en mogelijk wordt gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de provincie Gelderland.

Partners

‘De kunst van het maken’ is een initiatief van CMK LAB Kunst & Techniek, uitgevoerd door Cultuur Oost met de volgende partners:

HAN Pabo  

ArtEZ DBKV

basisschool Bernadette, Loo

basisschool Mauritius, Rheden

basisschool de Verwondering, Lent

Kröller-Müller Museum

Rozet, Arnhem

Rijnbrink groep
Marant onderwijsbegeleiding

Fillip studio’s