Direct naar de inhoud

Doorontwikkeling open studiecentrum bij Cultura

Doorontwikkeling open studiecentrum bij Cultura

Update mei 2020

Als onderdeel van het Taalhuis Ede wordt er als extra faciliteit een open studiecentrum aangeboden. Burgers die de taal nog niet machtige zijn en of willen oefenen met het opdoen van digivaardigheden zijn welkom. Dit geldt zo wel voor iemand die aan het inburgeren is als voor mensen waarvan Nederlands de eerst taal is.

Zo kunnen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven oefenen aan de hand van het programma BOOM. Het voordeel van het openstudiecentrum is, dat mensen voor wie nog geen plaats is in de groep of voor wie passend aanbod ontbreekt vast kunnen starten met leren. Daarnaast kunnen we er de mensen bedienen die we nu niet kunnen helpen, maar die wel een taalbehoefte hebben. Dat zijn de mensen in een benarde positie waardoor ze geen mogelijkheden hebben om zelfstandig hun situatie te verbeteren, bijvoorbeeld een alleenstaande ouder zonder werk met een lage taalvaardigheid in het Nederlands. Die gaat geen lening afsluiten om de taal te leren, maar is evenmin in staat om zich de taal zelfstandig eigen te maken. 

Het was anders gepland, maar helaas is door de Corona maatregelen en het fysiek sluiten van de bibliotheek  er nauwelijks sprake van een gestart open studiecentrum. We hebben bezoekers wel studieadvies gegeven, zoals we dat altijd al deden, maar kunnen nu geen studieplaatsen of materiaal aanbieden, behalve de openbare leermiddelen van uitgevers en andere taalhuizen. Die bieden we nu aan op Taalhuis & Corona. Nu de bibliotheken weer fysiek open mogen, gaan we bekijken hoe wij daar in relatie tot het open studiecentrum invulling aan kunnen geven.

Taalcoördinator Annelies Berk werkt op dit moment door de verbouwing die in Cultura op de begane grond plaats vindt en de coronamaatregelen achter de schermen aan het open studiecentrum. De officiële opening ervan zal hopelijk in de Week van Lezen en Schrijven 7 t/m 13 september plaatsvinden. Er zijn momenteel twee vrijwilligers die aan de slag willen gaan met het uitwerken en vormgeven van materiaal, naast de methodes die we natuurlijk ook gaan gebruiken.

Meer weten? Neem contact op met Nicoline Hendriks, Rijnbrink via Nicoline.Hendriks@rijnbrink.nl

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van Lokaal Samenspel in Gelderland. Onder deze noemer werkt Rijnbrink als ketenpartner mee aan lokale vraagstukken van bibliotheken. Zo bouwen wij samen aan een vaardiger, creatiever en slimmer Gelderland.