Direct naar de inhoud

Herstart WO2-cafés Gelderland in 2021

Herstart WO2-cafés Gelderland in 2021

In maart 2020 organiseerde Rijnbrink samen met Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland en de Gelderse bibliotheken een WO2-café tour langs zeventien Gelderse bibliotheken. Door de coronacrisis konden helaas maar drie cafés plaatsvinden. Niet getreurd, in 2021 komt er een herstart van de tour. 

Bezoekers konden hier hun voorwerpen uit de oorlogstijd mee naar toe nemen en in gesprek gaan met elkaar of met historici en oorlogskenners. Ook was er ruimte om de oorlogsverhalen en -herinneringen te delen. Hoewel er door de coronacrisis maar drie van de zeventien cafés hebben kunnen plaatsvinden, zijn er toch enkele bijzondere verhalen opgetekend. Deze verhalen – die bijvoorbeeld gaan over evacuatie, onderduik en verzet – zijn verzameld in de special ‘Getuigen van de oorlog’ op de publiekswebsite mijnGelderland. Op dit moment bevat het vier verhalen. De komende tijd worden er meer verhalen toegevoegd.

Van alles te beleven
Lokale historische verenigingen verzorgden de verdere aankleding voor de WO2-cafés. Zij toonden (een deel van) hun collecties aan de bezoekers in een pop-up expo. Bovendien was er de fototentoonstelling van de 50 mooiste Gelderse oorlogsfoto’s te zien en kon men de bevrijding van Ede in Virtual Reality beleven. 

WO2-café tour in 2021
Er komt een herstart van de tour, qua tijdvak wordt nu gekeken naar maart 2021 – mei 2021. Of de tour in dezelfde vorm kan doorgaan is vooralsnog onduidelijk. Zodra er meer informatie is over het vervolg van de WO2-café tour zullen we dit via onze kanalen delen.

Het WO2-café is een samenwerking van Rijnbrink, Erfgoed Gelderland (mijnGelderland), WO2GLDde Gelderse bibliotheken en Omroep Gelderland. De cafés worden mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Georges Elissen (georges.elissen@rijnbrink.nl).