De kracht van de Digitale Voorleestas

De kracht van de Digitale Voorleestas

Sinds het coronavirus kunnen honderden voorleesvrijwilligers niet meer wekelijks met een boekentas naar hun voorleesgezin. Wat wél kan: digitaal voorlezen. En dat blijkt een schot in de roos.

Zo wordt voorleesplezier in gezinnen toch gestimuleerd. Het gaat met name om kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. In de Digitale Voorleestas staat een prentenboek centraal met een aantal kleine verwerkingsopdrachten samengesteld in de categorieën lezen, praten en doen.

Krachten bundelen

De inhoud van de Digitale Voorleestas wordt samengesteld door een aantal jeugdspecialisten en (voor)leesconsulenten van verschillende bibliotheken binnen én buiten het netwerk. Marjan Teesink (leesconsulent) vertelt: “We zitten in een poule, waarin we om de beurt een prentenboek verder uitwerken. Als het mijn beurt is, kies ik een prentenboek uit en ga aan de slag met de verwerkingsopdrachten. Hierbij maak ik gebruik van bestaande prentenboeken uit Bereslim, Wepboek, De Voorleeshoek of Schooltv. Allemaal gratis toegankelijk voor bibliotheekleden via jeugdbibliotheek.nl. Vervolgens spiegel ik het altijd met iemand anders uit de poule. Het is mooi dat de Digitale Voorleestas tot stand komt door samenwerking met medewerkers van verschillende bibliotheken en Rijnbrink.”

Eenvoudig en makkelijk

De pdf met link naar het prentenboek en de verwerkingsopdrachten zijn eenvoudig en makkelijk toe te passen voor ouders en kind. “Dat is denk ik ook de kracht van de Digitale Voorleestas, laagdrempelig om thuis met je kind op een leuke en ontspannen manier aan de slag te gaan met taal. Naast het bekijken en luisteren naar het verhaal krijg je tips om te praten met je kind en om samen iets te doen. Ouders kunnen zelf bekijken wat bij hen en hun kind past en wat thuis uitvoerbaar is; een rondje door de wijk of knutselen, het kan allemaal. (Lees)Plezier staat hierbij voorop! De Digitale Voorleestassen kunnen steeds opnieuw gebruikt worden en kinderen kunnen eindeloos blijven genieten van de mooie verhalen.”, aldus Marjan.

De toekomst

De Digitale Voorleestas tijdelijk? Zeker niet. De pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en de voorleesvrijwilligers van de VoorleesExpress kunnen het materiaal ook goed inzetten in hun contact met de (laagtaalvaardige) gezinnen. Ook wordt gekeken naar meertalig aanbod en wat de mogelijkheden hierin zijn. Hierin is samenwerking gezocht met De Voorleeshoek.

Vanaf de zomerperiode zal de Digitale Voorleestas iedere week met één prentenboek blijven verschijnen!

Vragen of opmerkingen over de Digitale Voorleestas? Neem contact op met Suzanne Goorhuis.

  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg