Werk maken van Werk in de Bibliotheek

Werk maken van Werk in de Bibliotheek

De arbeidsmarkt is sterk in ontwikkeling. Om duurzaam inzetbaar te blijven moet je jezelf blijven ontwikkelen. Maar hoe en waar doe je dat? En waar begin je in die zoektocht? De Bibliotheek is er de perfecte plek voor! Hoe kun je je als Bibliotheek positioneren op het gebied van ‘Een Leven Lang Ontwikkelen’? En wat kun je werkzoekenden bieden? Op 8 september organiseerde Rijnbrink er een themamiddag over.

JobOn

Pieter Vermeer, oprichter van JobOn (voorheen de Broekriem), vertelt dat bibliotheken met JobOn activiteiten kunnen opzetten voor werkzoekenden in hun werkgebied. Dat gebeurt al op tal van plekken en nadrukkelijk ook in de Bibliotheek. Je krijgt een toolkit met daarin onder andere spel-werkvormen, zoals het Droombaan-spel. Ook zijn er train-de-trainer-bijeenkomsten, zodat bibliotheekmedewerkers zelf die activiteiten kunnen programmeren voor werkzoekenden. Een ontwikkeling waar JobOn zich hard voor maakt is de ‘Bibliotheek als Ontwikkelplein’ voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Ontwikkelplein

Bibliotheek Hengelo opende recent zo’n Ontwikkelplein. ‘We werken samen met tal van partners om zo hét beginpunt te zijn voor vragen over bijvoorbeeld werk, taal, studie, opvoeding, gezondheid en financiën. Maar ook met sociaal-juridische vragen kunnen mensen bij het Ontwikkelplein terecht’, aldus Peter Bonekamp van Bibliotheek Hengelo. ‘Door de samenwerking met de partners bieden we een mooie en complete programmering en kunnen we mensen goed doorverwijzen. Het ‘van-het-kastje-naar-de-muur’-probleem lossen we daarmee grotendeels op.’

Rol van Rijnbrink

Mark Deckers van Rijnbrink verkent samen met de deelnemers wat we als Provinciale Ondersteuningsinstelling kunnen betekenen in het aanjagen van een Leven Lang Ontwikkelen. Wat vraagt het van medewerkers? En hoe kunnen we ons als Bibliotheekbranche nu al sterk maken om in de toekomst zo’n Ontwikkelplein in elke Bibliotheek te krijgen?

Vervolg

De aanwezige bibliotheken geven aan graag met JobOn aan de slag te gaan. Ook spreken ze de behoefte uit aan een vervolg. Dat gaat er komen! En voor wie niet kan wachten tot dan: als je in de buurt bent van Hengelo kijk dan even bij het Ontwikkelplein in de Bibliotheek daar!

Meer informatie? Neem contact op met georges.elissen@rijnbrink.nl