Direct naar de inhoud

Onderzoek impact Covid-19 op laaggeletterden

Onderzoek impact Covid-19 op laaggeletterden

Er zijn al landelijke onderzoeken die de impact van Covid-19 onderzoeken. Het taalgebruik in deze vragenlijsten is alleen vaak erg moeilijk. Goede digitale vaardigheden zijn vereist om ze in te kunnen vullen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven vullen deze landelijke vragenlijsten daarom nauwelijks in. Er is hierdoor minder goed zicht op het effect van de coronacrisis en de maatregelen op laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking.

Het Radboudumc, GGD Gelderland-Midden, GGD Gelderland-Zuid, Academische werkplaats Sterker op eigen benen, Academische werkplaats AMPHI, Pharos en MEE Gelderse Poort zijn gestart met een onderzoek naar de impact van Covid-19 op laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Doel van dit onderzoek is om beter zicht te krijgen op de impact van de coronacrisis en de coronamaatregelen op deze doelgroepen en met deze informatie de doelgroepen beter te kunnen ondersteunen. De bij dit project betrokken organisaties hebben een vragenlijst ontwikkeld met en voor de doelgroep waardoor zoveel mogelijk mensen de vragenlijst kunnen invullen.

Onder de aandacht
De onderzoeker van dit project, Anouk Menko, heeft Rijnbrink gevraagd dit onderzoek onder de aandacht te brengen bij de bibliotheken en digiTaalhuizen. Het onderzoek is van belangrijke maatschappelijke waarde en de resultaten kunnen interessante aanknopingspunten geven voor toekomstig beleid.

Informatie en deelname
Anouk Menko doet een oproep aan iedereen die in contact staat met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of leren de vragenlijst bij deze personen onder de aandacht te brengen. Ze denkt ook graag met je mee wat de beste manier is om de vragenlijst onder deelnemers uit te zetten.

Voor meer informatie en wijze van deelname kun je terecht bij de onderzoeker van dit project Anouk Menko via anouk.menko@radboudumc.nl. Bekijk hier de informatiebrochure van het project.