Maaswaal College Mediatheek van het Jaar 2020

Maaswaal College Mediatheek van het Jaar 2020

Op dinsdag 24 november is door de Nationale Mediatheek Trofee de mediatheek (het Leerlab) van het Maaswaal College locatie Veenseweg in Wijchen verkozen tot mediatheek van het Jaar. Daarnaast is Bart Vervaecke, werkzaam in het Leerlab, uitgeroepen tot mediathecaris van het jaar. Een dubbele prestatie!

De Nationale Mediatheek Trofee is onderdeel van Passionate Bulkboek. De NMT is een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen op scholen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving op hun school. Met deze prijs wint het Maaswaal College, naast de eer, een mooi bedrag. Dit is te besteden aan het bevorderen van de leesomgeving.

De mediatheek op locatie Veenseweg heropende in oktober 2019 na een ingrijpende verbouwing. In het Leerlab, zoals de mediatheek op het Maaswaal College genoemd wordt, is er plaats voor zelfstandig, samen of in een klein groepje te werken, lezen en te leren. Het Leerlab is een druk bezochte en centrale plek in de school waar veel gebruik van wordt gemaakt.

Het juryrapport van de NMT zegt over het Leerlab :

‘Deze mediatheek is qua inrichting zeer indrukwekkend en voorwaarden scheppend; de ruimte is gloednieuw en stijlvol ontworpen. Deze mediatheek kan als voorbeeld dienen voor anderen. Duidelijk is dat de mediatheek door de school als prioriteit wordt beschouwd. De jury merkt bovendien op dat het prettig is om te zien dat er de tijd is genomen om draagvlak te creëren voor de transformatie die de mediatheek heeft ondergaan. Ook zien zij een kwalitatief sterk en zeer gevarieerde collectie. Alle boeken worden aangeschaft via lokale boekwinkel De Kleijn in Wijchen.”

Het Maaswaal College zegt over deze behalen van deze trofee:

“Het succes van een prachtige leeromgeving wordt niet alleen bepaald door een prachtige ingerichte ruimte. Dit gebeurt ook door de wijze waarop men daar gebruik van maakt. Daarom zijn we net zo blij met de erkenning voor de mediathecaris Bart Vervaecke die samen met collega’s en vrijwilligers iedere dag weer van het Leerlab een plek maakt waarvoor hij bedoeld is; een uitdagende plek om te lezen, te leren en te ontwikkelen. Wij zijn erg blij met de dubbele prijs en erkenning van de deskundige jury. De praktijk wijst uit dat het Leerlab een aanvulling is voor de leerlingen. Daar zijn we dan ook erg trots op!”

  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg