Onderzoek Basisvaardigheden Bibliotheekmonitor - er zit meer in dan je denkt!

Onderzoek Basisvaardigheden Bibliotheekmonitor - er zit meer in dan je denkt!

Om bibliotheken op weg te helpen bij het invullen van de vragenlijst van de Bibliotheekmonitor organiseerde Rijnbrink op 19 april 2021 een kick-off sessie, in samenwerking met de KB. Bibliotheekmedewerkers van diverse bibliotheken in Overijssel en Gelderland gingen in gesprek over vragen als ‘Waarom is dit onderzoek belangrijk?’ en ‘Wat levert het de Bibliotheek en de branche in zijn geheel op?’. Dit zorgde voor nieuwe inzichten bij veel deelnemers. Een deelnemer: ‘Ik zie er altijd tegenop, maar nu ik weet wat het doel is en het totaalplaatje zie, is het leuker!’

Infographic voor elke deelnemende Bibliotheek

Elke Bibliotheek die deelneemt aan het onderzoek ontvangt een lokale infographic. ‘De infographic is heel geschikt om mee te nemen in gesprekken met je gemeente. Een goede onderbouwing van zaken wordt steeds belangrijker en bovendien scheelt het een hoop lees- en papierwerk voor de gemeente’, vertelt één van de deelnemers. Ook zijn de resultaten van alle deelnemers in te zien in het dashboard Basisvaardigheden. Dat biedt de mogelijkheid om ontwikkeling door de jaren heen te zien én te benchmarken met andere bibliotheken.

Tweede sessie over (de toepassing van de) resultaten

De resultaten van het onderzoek verwachten we in het najaar van 2021. Daarom organiseren Rijnbrink en de KB dan een tweede sessie. Daarin zoomen we in op de provinciale resultaten van het onderzoek Basisvaardigheden en we gaan met elkaar in gesprek gaan over de toepassing van de lokale data in de werkpraktijk.

Meer weten?

Lees het volledige verslag in biebtobieb.

Of neem contact op met Modai van Aken of Hanneke Schut