Eerste BoekStartdag een groot succes!

Eerste BoekStartdag een groot succes!

Op zaterdag 19 juni 2021 heeft de eerste landelijke BoekStartdag plaatsgevonden. Tijdens de BoekStartdag werden de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom geheten in de Bibliotheek met een aantrekkelijk (online) programma of activiteit. De BoekStartdag werd landelijk geopend door de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman met een online oproep aan alle ouders van jonge kinderen om het BoekStartkoffertje op te halen en hun kinderen gratis lid te maken van de Bibliotheek.

Bibliotheek Achterhoekse Poort organiseerde BoekStartberen speurtocht
Ook in Gelderland organiseerden veel bibliotheken activiteiten tijdens de BoekStartdag, zoals ook de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Zij organiseerden tijdens de BoekStartdag een heuse BoekStartberen speurtocht in het bos.

Marlies Meuleman, BoekStartcoach bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort vertelt: “Gezinnen met kinderen van 0-6 jaar konden op 19 juni met de Boekenbeer op zoek naar de voorleestent. De speurtocht van ca. 2 kilometer begon op twee locaties; bij de Bibliotheek Dinxperlo en bij de Bibliotheek Terborg. We hebben de route gemarkeerd met zelfgemaakte boekenbeertjes. Voor ieder boekenbeertje dat de bezoekers onderweg zagen, mochten ze een stempel zetten op een stempelkaart. De route eindigde in het bos bij de voorleestent. Hier kon iedereen luisteren naar een verhaal en was er wat te eten en te drinken”.

Een gezellig samenzijn
Bij terugkomst in de Bibliotheek was er voor de ouders de gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de collectie. Kinderen konden een graai doen in de grabbelton, door de voorleesmunt in te leveren die ze tijdens het voorleesmoment in het bos hadden ontvangen.

De reacties van de bezoekers van de BoekStartdag waren erg enthousiast. “Het was een gezellig samenzijn en we hadden ook nog eens enorm geluk met het mooie weer. Bij terugkomst in de bieb zei één van de ouders direct; ‘Het was zo leuk! Volgend jaar weer?”, vertelt Marlies lachend.

Organisatie
Bij de organisatie van de BoekStartdag was het gehele educatieteam van de Bibliotheek Achterhoekse Poort en een aantal vrijwilligers betrokken. Marlies: “Fijn om de BoekStartdag samen online voor te bereiden en elkaar te zien op 19 juni. Dit keer hebben we de activiteiten op 2 vestigingen aangeboden en nu hebben we een goed draaiboek klaarliggen om het een volgende keer ook bij andere vestigingen te kunnen organiseren”.

BoekStartwebinar
Ter gelegenheid van de BoekStartdag heeft Stichting Lezen een BoekStartwebinar georganiseerd gericht op ouders en pedagogisch medewerkers. Leescoach Jos Boon van de Bibliotheek Rivierenland geeft in dit webinar aan de hand van de nieuwste boeken voor baby’s en dreumesen tips over hoe je kunt voorlezen aan jonge kinderen en vertelt over de leesontwikkeling. Het BoekStartwebinar is hier terug te kijken.

Meer informatie & contact
Meer informatie over BoekStart? Bekijk de website of neem contact op met Linda Voortman (provinciaal coördinator BoekStart in Gelderland).

 

  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg