Kennis uitwisselen en jezelf ontwikkelen? Meld je aan voor de leergang ‘Programmeren in de Bibliotheek’!

Sarah Pronk (l) en Maaike van Dijk (r)
Sarah Pronk (l) en Maaike van Dijk (r)

De leergang ‘Programmeren in de Bibliotheek’ biedt bibliotheekmedewerkers de kans om zich te ontwikkelen tot professionele programmamakers. Tijdens de tiendaagse cursus komt het begrip programmeren in de volle breedte aan bod. Hoe bereik je de gewenste doelgroep? Welke middelen zet je in? Maaike van Dijk en Sarah Pronk nemen momenteel deel aan de leergang en zijn enthousiast. Aanmelden voor de leergang in 2022 kan hier

“Ik leer veel van de cursus en kijk uit naar de volgende studiedag,” zegt Sarah Pronk, werkzaam bij Bibliotheek Zoetermeer, “De leergang heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik ging er blanco in, maar ben enorm te spreken over de inhoud en organisatie van de leergang.” De cursus bestaat uit tien studiedagen verspreid over het jaar. Alle studiedagen beginnen met een inspiratiesessie. Een gastspreker komt bij voorkeur langs of schuift online aan om te vertellen over zijn of haar expertise. Samen wordt er vervolgens nagedacht over de programmering in een casus en de te bereiken doelgroep. Maaike van Dijk, werkzaam bij Bibliotheek Nijkerk: “De inspiratiesessies zijn erg interessant en zorgen ervoor dat ik veel nieuwe kennis opdoe. Daar word ik enthousiast van!”

Leren van elkaar
Ondanks het feit dat de leergang dit jaar eerst volledig digitaal was, zijn de deelnemers een hechte groep geworden. “De leergang vond de eerste maanden online plaats via Zoom in verband met de welbekende maatregelen, maar dat heb ik nooit als een beperking ervaren,” zegt Sarah, “Online was alles ook goed geregeld. Toch is het fijn om elkaar de laatste studiedagen fysiek te kunnen ontmoeten. Het is een leuke groep. We geven elkaar tijdens de sessies tips en leren écht van elkaar.”

“Ik vind het vooral leuk om met de anderen te brainstormen en te praten over ons dagelijkse werk,” zegt Maaike. “Er zijn veel overeenkomsten, ook al werken we bij verschillende organisaties. We wisselen kennis uit en houden elkaar scherp.”

Toegevoegde waarde
“De kennisoverdracht en het netwerken tijdens de leergang is echt van toegevoegde waarde. Ik zou elke beginnende programmamaker aanbevelen om deel te nemen. Het is een mooie kans om jezelf te blijven ontwikkelen,” zegt Maaike.

Dat vindt Sarah ook. “Ik kan iedere programmeur aanraden om mee te doen. Ook wanneer je niet als programmeur werkt, maar wel in een Bibliotheek waar steeds meer activiteiten worden georganiseerd is de leergang zeker waardevol. Doe inspiratie op en wissel kennis uit met mensen uit dezelfde branche. Meld je vooral aan!”

In 2022 start er weer een nieuwe leergang ‘Programmeren in de Bibliotheek’. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Vragen? Neem contact met op met Laurie de Zwart.

  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg