"Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe we spelenderwijs impact maken!"

Ali van Buuren (67) uit Daarle is coördinator bij de VoorleesExpress in het werkgebied van Bibliotheek Twenterand. Al twaalf jaar zet zij zich vrijwillig in en bewaart ze het overzicht, verzorgt ze de afstemming tussen de verschillende betrokkenen en ziet juist zij vanuit haar coördinerende rol de positieve effecten van het programma op de deelnemers.

Het belang van taal
“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in boeken en taal. Vroeger gaf ik les op het voortgezet onderwijs. Na mijn tijd als lerares ben ik cursussen aan huis gaan geven. Kleien, boetseren, pottenbakken, textiel; daarin kan ik mijn creativiteit kwijt. Toch begon het te kriebelen om ook weer met taal bezig te zijn. Precies op dat moment kwam de rol als coördinator bij de VoorleesExpress op mijn pad. Nu vervul ik die functie alweer twaalf jaar met plezier.”

Puzzelen en schakelen
“Als coördinator ben ik betrokken bij alle gezinnen en alle vrijwilligers,” vertelt Ali. “Ik regel de afstemming en zorg ervoor dat alle puzzelstukjes op de plaats vallen. In Twenterand hebben we het zo geregeld dat ik het eerste gesprek voer met een nieuw gezin dat wil deelnemen aan de VoorleesExpress. Na het gesprek kijk ik welke voorlezer goed bij het gezin zou passen. Het traject wordt dan gestart en na 10 weken volgt er een voortgangsgesprek, waarbij ik ook weer aanwezig ben. Als het traject na 20 weken wordt afgerond voer ik ook het afsluitende gesprek. Samen ronden we het traject dan af en kijken we naar de behaalde resultaten. Ik maak alle gezinnen van dichtbij mee en leer ze kennen. Tegelijkertijd blijf ik enigszins op afstand en zie ik er vooral op toe dat de voorlezer zijn of haar werk goed kan doen. In mijn rol krijg ik mee wat er bij alle deelnemende gezinnen gebeurt en zie ik het totaalplaatje van de mooie dingen die we doen. Juist dat vind ik zo leuk aan mijn werk als coördinator!”

Probleemoplossend vermogen
“Als vrijwilligers zijn we erg betrokken bij ons werk en gaan we voor de beste resultaten. Deelname aan de VoorleesExpress is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De beste resultaten worden geboekt wanneer de ouders zich volledig inzetten. Als een voorlezer tijdens een traject tegen een probleem aanloopt, dan kom ik in beeld. Ik schakel met de voorlezer en zorg voor een oplossing. Soms zit ‘m dat al in het voeren van een gesprek. Samen vinden we de oplossing om vervolgens ook weer samen resultaten te boeken. Het werk van een coördinator is minder administratief dan soms wordt gedacht. De lijntjes zijn kort en we zijn in staat om snel te schakelen. Daar kan de app van de VoorleesExpress ook bij helpen. We gaan laagdrempelig te werk, het contact is informeel en we werken met een club betrokken mensen. Dat werkt erg prettig.”

Impact maken
“Het is geweldig om te zien wat we als vrijwilligers bij de VoorleesExpress allemaal bereiken. Een kind maakt niet alleen stappen wat betreft taalvaardigheid, maar groeit vaak ook in zelfvertrouwen. Die ontwikkeling van dichtbij meemaken en zelf het verschil kunnen zien tussen de eerste ontmoeting, het gesprek na de 10e week en het gesprek na de 20e week; dat is fantastisch. Je staat soms versteld van de vooruitgang! Zo ontmoette ik tijdens een eerste gesprek een meisje dat slecht Nederlands sprak en erg stil was. Na tien weken VoorleesExpress was ze helemaal uit haar schulp gekropen en vertelde ze vol enthousiasme over een schoolreisje! Het is ook geweldig om te zien dat het hele gezin stappen zet tijdens een traject. Dan zie je dat de kinderen, de broertjes en zusjes, in het begin niet zo geïnteresseerd zijn, maar als ik na 10 weken terugkom zit het hele gezin samen op de bank rondom een boek. Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe we spelenderwijs impact maken. Het is zo mooi om daaraan bij te dragen, ook nu ik gepensioneerd ben.”

Ook coördinator worden?
Geïnteresseerd om net als Ali als coördinator bij de VoorleesExpress aan de slag te gaan in jouw buurt? Veel Bibliotheken uit Overijssel zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ali: “Elke week een boekje voorlezen bij een gezin; het lijkt zo simpel. Maar samen bereiken we zo veel. Kinderen maken echt stappen. En soms hun ouders ook! Het geeft veel voldoening om een coördinerende rol in het geheel te hebben. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, een kijkje te nemen bij verschillende gezinnen in de regio en iets te kunnen betekenen voor de taalontwikkeling van het kind. Ik kan iedereen daarom aanraden om zich ook als coördinator aan te melden. Juist omdat het zoveel betekent en ook zo eenvoudig is.”

-------------------------------------------------------------------

Het leesbevorderingsprogramma de VoorleesExpress is een groot succes bij Overijsselse en Gelderse Bibliotheken. Jaarlijks bezoeken de voorlezers zo’n 1400 taalarme gezinnen en enthousiasmeren zij kinderen én hun ouders voor boeken. De vrijwilligers vervullen een onmisbare rol in het programma. In de gesprekken met de bibliotheken horen adviseurs Linda Voortman en Karien van Buuren dat het een uitdaging is om vrijwillige coördinatoren te vinden. Daardoor kunnen sommige locaties niet verder groeien of krijgen de voorlezers en gezinnen niet de gewenste begeleiding. Daarom hebben we een aantal tips en tricks opgesteld en hebben we nieuwe materialen ontwikkeld die je als bibliotheek kunt gebruiken in de werving van coördinatoren! Bovenstaand artikel en onderstaande video maken deel uit van de middelen die zijn gepubliceerd om nieuwe vrijwilligers te enthousiasmeren voor de rol als coördinator bij de VoorleesExpress. Benieuwd naar het volledige contentpakket voor de bibliotheken? Klik hier.

  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg