Kansenscan

De Bibliotheek van nu ontwikkelt zich in rap tempo naar een maatschappelijk-educatieve bibliotheek. Dit betekent dat de Bibliotheek dé plek in de lokale samenleving wil zijn waar iedereen zich blijvend kan ontwikkelen. Bibliotheken geven op verschillende manieren invulling aan de programmering rondom Persoonlijke Ontwikkeling: non-formeel leren voor volwassen doelgroepen.

 

Maar waar hebben inwoners van het werkgebied nou precies behoefte aan en waar liggen kansen en mogelijkheden voor programmering rondom Persoonlijke Ontwikkeling? Deze vragen worden met de methodiek van een kansenscan inzichtelijk gemaakt.

De kansenscan

De kansenscan methodiek is door Rijnbrink al voor veel bibliotheken ingezet rondom het thema Participatie en Zelfredzaamheid. Sinds enige tijd is er ook een kansenscan voor Persoonlijke Ontwikkeling beschikbaar.

De kansenscan geeft helder zicht op:

  • de raakvlakken voor Persoonlijke Ontwikkeling met het profiel en beleid van de gemeente;
  • het eigen bibliotheekbeleid;
  • het lokale speelveld en de stakeholders;
  • collectieprofielen en klantonderzoek via Mosaic gegevens.

De lokale vraag en context van de Bibliotheek bepalen de invulling van het traject. Het resultaat is een overzicht van kansen voor de Bibliotheek om lokaal stappen te zetten op het thema Persoonlijke Ontwikkeling.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met Georges Elissen.