21e-eeuwse vaardigheden in de regio (Bibliotheek Rivierenland)

Bibliotheek Rivierenland wil makervaardigheden stimuleren door in haar open toegankelijke ruimtes inwoners te laten experimenteren met nieuwe techniek en apparatuur en hen producent te laten zijn in plaats van consument.

Bibliotheek Rivierenland heeft in cultuurgebouw Zinder (vestiging in Tiel) en in multifunctioneel centrum De Pluk (vestiging in Geldermalsen) een media- en makerslab gerealiseerd, deze vormen de basis van dit project. De doelstellingen van het project zijn:

  • De twee bestaande medialabs positioneren als uitvalbasis voor de overige 18 vestigingen van Rivierenland. Materialen en kennis worden hier verzameld en vanuit hier uitgewaaierd over de regio. Het Experiencelab van CODA levert hier een advies- en trainingstraject voor aan Bibliotheek Rivierenland.
  • De twee medialabs zijn de uitvalbasis voor de samenwerking met het basisonderwijs en zorgen voor apparatuur die in de kofferbak van de Lees-/mediacoach past, met bijbehorende programmering. Het Experiencelab van CODA levert vanuit haar ervaringen met het onderwijs een advies voor gefaseerde aanpak, levert uitleenpakketten en/of leenlabs. Daarnaast is er een trainingstraject voor de lees-/mediacoaches.
  • Een specialist Digitale Media van Bibliotheek Rivierenland is het aanspreekpunt. In deze snel veranderende wereld van nieuwe media is dit een functie om als bibliotheek zelf in huis te hebben. Deze specialist is de schakel tussen het aanbod van het Experiencelab van CODA en de vraag vanuit regio Rivierenland. Naast de inhoudelijke werkzaamheden, is deze specialist verantwoordelijk voor de logistiek die voortkomt uit de samenwerking met het Experieincelab en de goederenstroom van materialen vanuit de twee medialabs in Rivierenland naar onderwijs en vestigingen.
  • De front-officemedewerkers van Bibliotheek Rivierenland zijn getraind en toegerust met juiste competenties om met regelmaat een pop-up-medialab in de overige 18 vestigingen in te richten en eenvoudige workshops te geven.
  • Verspreid over de regio worden open digitale werkplaatsen gecreëerd, waar gespeeld en geleerd gaat worden.

Vragen of meer informatie? Neem contact op met Willy Blom van Bibliotheek Rivierenland.