Digi-to-go (OBGZ)

"Samen met opa of oma aan de slag met robots, dat kan dankzij Digi Toolkits"

Animeren, programmeren en robots in Bibliotheek in Nijmegen

Op 11 december 2019 is een nieuw project van start gegaan. Bij Bibliotheek Muntweg kun je als bibliotheeklid een Digi Toolkit lenen. Dit is een doos met superleuke digitale spelmaterialen om thuis mee te experimenteren. De materialen zijn onderverdeeld in vier categorieën: robots & elektronica, programmeren & coderen, film & animatie en ontwerpen & maken. De Toolkits zijn bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar, maar iedereen mag er gebruik van maken.

digi to go 3 klein

Ondanks dat ouders en vooral grootouders het best wel spannend vinden, zijn de kinderen ontzettend enthousiast over de verschillende Toolkits die worden aangeboden. “De kast is bijna altijd leeg,” licht Ellen Alberts, projectleider bij OBGZ, enthousiast toe. “We hebben op dit moment tien verschillende Digi Toolkits voor verschillende leeftijden en niveaus. Met als doel dat iedereen op laagdrempelige manier kennis kan maken met digitale technieken. Kinderen kunnen na een workshop in de bieb zelf thuis verder experimenteren. En het loopt dus storm!”

Digi to go klein

Trotse (groot)ouders en kinderen

“Al bij de aftrap was er veel animo. Het leuke van dit project is dat we niet alleen de kinderen digi-vaardiger maken, maar we krijgen ook veel leuke reacties van (groot)ouders. Trots vertellen ze ons dat ze er samen met hun (klein)kinderen mee gespeeld hebben. Kinderen zien het niet als leren, maar zien het echt als een gaaf spel.”

digi to go 1 klein

Bibliotheek Muntweg is de eerste locatie die aan de slag mocht met deze Digi Toolkits en dat was ook voor de medewerkers even wennen. “Ik heb een workshop verzorgd voor de medewerkers om hen wegwijs te maken met de Toolkits. Na enige terughoudendheid zijn ze nu erg enthousiast en blij dat ze dit kunnen aanbieden in hun Bibliotheek. De Toolkits worden actief gepromoot. Bibliotheek Muntweg is een goede locatie om als pilot in te zetten, omdat het op een kruising van verschillende wijken ligt. Zo komen kinderen van diverse achtergronden in aanraking met animeren, programmeren en robots. We zien nu ook mensen die normaal een andere bibliotheek bezoeken speciaal voor de Toolkits naar de Muntweg komen. Een mooie ontwikkeling. Ik kijk er naar uit om dit project ook bij andere bibliotheken uit te rollen.”

Benieuwd welke Digi-Toolkits beschikbaar zijn? Bekijk het op de website: https://www.obgz.nl/digitoolkit.html