BoekStartcoach

“Goh, wat jammer dat ze er vandaag niet is”

Daverend succes bij BoekStartcoach in de Achterhoek

Vijf Achterhoekse bibliotheken hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijke aanpak van laaggeletterden. Het programma BoekStartcoach richt zich op ouders/verzorgers van baby’s en peuters. Op het consultatiebureau zijn de BoekStartcoaches aanwezig en hier komen zij op een informele speelse manier in contact met de kinderen en hun ouders. Er wordt gekletst, gelezen en kennisgemaakt met boeken. Het signaleren van laaggeletterdheid bij ouders gebeurt dus op een indirecte manier.

De samenwerking met het consultatiebureau blijkt een goede vondst. “Al bij de eerste kennismaking was directeur Wilma Heesen van Yunio jeugdgezondheidszorg ontzettend positief,” vertelt projectleider Rianne van Eijnatten enthousiast. “We zijn in april 2019 echt gestart, daarvoor hebben we alles opgetuigd, afspraken gemaakt en mensen opgeleid. Onze eigen bibliotheekmedewerkers zijn opgeleid tot BoekStartcoach en consultatiebureau-assistenten volgden een training herkenning laaggeletterdheid, zo kunnen ook zij signaleren en informeren.”

“Goh, wat fijn dat je er weer bent”

Er is een prominente plek voor BoekStart gecreëerd in de zogenoemde ‘boxenkamer’; de plek waar de kinderen worden aan- en uitgekleed en gemeten. Hier vind je informatie over het brede aanbod van de bibliotheek, zodat we de ouders ook iets kunnen mee geven. Dat werkt! “Ouders zijn aangenaam verrast dat ze ons op deze plek tegen komen en reacties lopen uiteen van: ‘goh, wat fijn dat je er weer bent’ tot wanneer we er niet zijn: ‘wat jammer dat ze vandaag niet is.’ Dat is natuurlijk heel leuk om terug te krijgen en dat maakt het ook zo’n leuk project om te begeleiden,” ligt Rianne toe. “Iedereen is erg enthousiast en dat maakt het voor mij ook leuk om aan te werken.”

Ook de kinderarts en verpleegkundigen zien het voordeel van de BoekStartcoach. Wanneer kinderen binnenkomen in de spreekruimte zijn ze soms wat terughoudend of angstig, in de boxenkamer bewegen ze zich vrijer en door de interactie met de BoekStartcoach kunnen zij ze toch even ongemerkt observeren.

Boekstartbaby1 klein

7 boekStartcoaches op 14 locaties

Er zijn dus veel voordelen aan dit project, maar helaas is het resultaat bij de ouders lastig meetbaar. “Ik kan niet zeggen dat het veel drukker is geworden bij de taalpunten of dat we direct meer mensen hebben kunnen helpen. Maar wie weet heeft het wel indirect resultaat. Momenteel werken we met 7 BoekStartcoaches op 14 locaties, dus we zijn wel goed zichtbaar. Voor wat betreft de kinderen is het wel goed meetbaar: er is een sterke toename op het gebied van de afname van de BoekStart-koffertjes en aanmeldingen in de Bibliotheek. Ook de voorleesochtenden worden drukker bezocht. Voor ouders een leuk moment om elkaar te ontmoeten. Het is heeft dus effect op vele vlakken en waarschijnlijk ook op de leesvaardigheid bij ouders/verzorgers, maar dit kunnen we helaas niet hard maken. “

BoekStartcoaches Achterhoek klein

Er lopen gesprekken om de BoekStartcoaches in de toekomst nog breder in te zetten er is veel animo vanuit andere organisaties. “Zoals de kinderopvang. Ik zie daar nog veel meer mogelijkheden om onze coaches in te zetten. De eerste gesprekken worden al gevoerd.”