Klooilab

Klooilab

“Was het elke dag maar Klooilab”

Lekker klooien met kunstenaars in het Klooilab van Rozet Arnhem

In Rozet Arnhem hebben ze een Klooikar ontwikkeld die op verschillende locaties ingezet wordt. “Begin 2019 zijn we gestart tijdens de Uitnacht in Arnhem,” laat projectleider Hanneke Weijers weten. “Het was de aftrap van het Klooilab, waarin kunst en technologie samen worden gebracht. Samen met het iXperium van de HAN en kunstenaars werd een schimmenspel bedacht. Na deze eerste nacht zijn we gaan kijken met wie we dit nog meer samen konden gaan doen, wat het publiek leuk vindt en wat we nodig hebben. Voorop stond dat we absoluut niet wilden starten met een vaste ruimte. Zo ontstond de Klooikar. Deze hebben we laten ontwikkelen in de zomer van 2019. We wilde de innovaties op een prikkelende manier overbrengen en niet standaard wat kratjes op tafel zetten. In de kar vind je knutselmateriaal, zoals papier, elastiekjes, plastic afval, maar ook servomotortjes en ledlampjes. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van tablets, laptops, 3D-printers en 3D-pennen. Het is een combinatie tussen creativiteit, techniek en technologie geworden. We werken samen met een aantal kunstenaars die kinderen begeleiden.”

Elke woensdagmiddag komen zo’n 15 kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar naar Rozet Arnhem Centrum om lekker te klooien. “Dat is al best een hele groep,” benadrukt Hanneke, “maar er mogen er natuurlijk altijd meer bij. Rozet werkt met vier thema’s per jaar. Op basis van die thema’s bedenken onze kunstenaars leuke opdrachten. Per week staat een vraag centraal. De kinderen werken er zelfstandig aan hun ontwerpen, maar ook ouders mogen helpen. Zo gaan er elke woensdag twee broertjes samen met hun opa gezellig samen aan de slag en ontdekken nieuwe dingen o. Dat de jongens blij worden van het Klooilab blijkt wel uit hun reactie: ‘Was het maar elke dag Klooilab!’ Dat is precies waar we het voor doen. We willen kinderen enthousiast maken voor ontdekken, creativiteit en techniek. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om het proces.”

Ontdekkingstocht naar nieuwe samenwerkingen

Om de Klooikar zo breed mogelijk te kunnen inzetten zijn ze bij Rozet op zoek naar samenwerkingen. We zijn van start gegaan met FabricaVII en Fillip Studios, met wie we als Rozet ook projecten voor het onderwijs ontwikkelen. Het Klooilab richt zich op de vrije tijd en sluit daarop aan met buitenschoolse activiteiten. Bijvoorbeeld door op een BSO te komen met de Klooikar. Om meer samenwerking te stimuleren en de maakpraktijk in Arnhem te versterken hebben we samen met FabricaVII en Fillip Studios een nieuwe website ontwikkeld: Makerscosmos.org. Dit is een platform waarop we kennis, informatie en activiteiten delen over maken. Zo bieden we ook anderen een platform en onderzoeken we hoe we als makers echt kunnen samenwerken. We zijn op de goede weg, de eerste zaadjes zijn nu gepland en we groeien, maar om tot bloei te komen zijn er nog veel stappen te nemen. Hier is aandacht, budget en vooral tijd voor nodig. Dan verwacht ik dat de Klooikar echt breed ingezet kan worden voor verschillende doelgroepen.

Klooilab vs. Coronavirus

Helaas ligt ook het fysieke Klooilab stil door het Coronavirus. Bij Rozet Arnhem zitten ze niet helemaal bij de pakken neer en zijn volop aan het zoeken naar mogelijkheden om alsnog de kinderen thuis te kunnen laten klooien. De kunstenaars zijn aan de slag gegaan en hebben instructievideo’s gemaakt. De eerste filmpjes staan onder de titel Klooilab aan huis op onze website. Wij vinden het belangrijk dat we ook onze kunstenaars ondersteunen in deze tijd, hun werkzaamheden liggen namelijk ook stil nu. Door de instructievideo’s te verspreiden onder de kinderen kunnen ze zelf aan de slag. Het is belangrijk dat de kinderen hun onderzoekend en creatief vermogen blijven aanspreken, ook in deze tijd.”