3x3 IMPact (Bibliotheek Arnhem)

3x3 IMPact (Bibliotheek Arnhem)

De komende jaren wordt er landelijk meer aandacht besteed aan het herkennen van, het bespreken met en doorverwijzen van laaggeletterden naar cursorisch aanbod en incompany trajecten.

Onze benadering is om laaggeletterden te bereiken vanuit hun interesses, hun hobby’s en motivaties met vragen als: 'Wat vind je leuk om te doen? Wat geeft je plezier?'. We gaan uit van iemands kracht (positief) en perspectief. Van even groot belang is dat we zelf NT-1 volwassenen spreken om een echte verbinding met hen te maken van waaruit we ondersteuning op maat kunnen bieden.
Rozet Arnhem geeft gas in deze richting. Daarvoor starten we met drie projecten die we in drie jaar tijd versterken en verbreden naar andere bedrijven en locaties: 3x3 IMPact:

3x3 IMPact staat voor 'interesse, motivatie, plezier en actie'. Op 3 niveaus gaan we de komende 3 jaar actief inzetten op het bespreekbaar maken, het vinden en ondersteunen van laaggeletterdheid.

  • Interesse: aansluiten bij sport (met Olympus Gym)
  • Motivatie: aansluiten bij werk (met een schoonmaakbedrijf)
  • Plezier: aansluiten bij plezier: we gaan de Ernum Bingo organiseren.

Doelstellingen :

  1. Laaggeletterdheid bespreekbaar maken. Primair bij NT-1 volwassenen en secundair bij partners, familie, vrienden en betrokken professionals.
  2. Zelf directe contact krijgen en onderhouden met NT-1 volwassenen.
  3. De NT-1 doelgroep activeren tot leren en doorverwijzen naar bestaand aanbod, uitgaande van hun interesses en motivaties.

Ter ondersteuning van de verandering die we o.a. met 3x3 IMPact (en KUNSTmest) nastreven richten we de Letterbende op. De Letterbende is een groep enthousiastelingen die met ludieke acties laaggeletterdheid bespreekbaar willen maken en bestaat uit NT-1 volwassenen, Loesje Arnhem, studenten, docenten, ondernemers e.d. van verschillende afkomst en leeftijden.

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Joep Derkx van de Bibliotheek Arnhem.

 

Projecten Laaggeletterdheid

Aanpak laaggeletterdheid (Bibliotheek Barneveld)

Maar liefst 11 tot 13% van de inwoners van gemeente Barneveld is laaggeletterd. Zij weten zich doorgaans...


Vervolg high-tech leesondersteuning (de Veluwse bibliotheken)

In fase 1 van het project High-tech interventie voor leesondersteuning laaggeletterden...


Meer begrijpen – vervolg project ‘Ik begrijp je’ (Wijchen)

Dit project is een vervolg op het project ‘Ik begrijp je’, waar pedagogisch medewerkers worden...