Benut de kracht van SamenWel! in Rivierenland

De doelstelling is om laaggeletterden te bereiken middels het communicatie- en activiteitennetwerk van het gezondheidsplatform SamenWel!.

Het doel is om de relatie tussen gezondheidsklachten en laaggeletterdheid letterlijk in beeld te brengen, plus de oplossing. Het daagt mensen uit om hun gezondheidsklachten aan te pakken door iets aan hun taalachterstand te doen. Laaggeletterden worden zélf gemotiveerd om aan hun gezondheidsklachten te werken door het volgen van een (digi)taaltraject. De aanleiding is dus niet taal, maar gezondheid.

Doelstelling
Het is de bedoeling om het resultaat (filmpjes) te tonen in minstens vijftig wachtkamers van zorglocaties in Rivierenland. Daarnaast is het doel om laaggeletterden te benaderen via het informele circuit, bij activiteiten die SamenWel! bundelt. Het streven is om 25 activiteitenaanbieders te ondersteunen in het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid (en doorverwijzen naar aanbod). Dit zijn niet-commerciële organisaties, soms vrijwilligersorganisaties, die een activiteit aanbieden die te maken heeft met samen eten, samen bewegen of samen ontspannen. De laaggeletterden worden benaderd vanuit een veilig, vertrouwd, sociaal contact.

Resultaat

  • Films met een laaggeletterde over gezondheidsklachten en de oplossing. Er komen 2 basisfilms: een filmpje over het probleem met taal, en een filmpje over het probleem met digitale vaardigheden.
  • Wachtkamerbeeldschermen die het filmpje tonen
  • (Social) Mediaberichten met de filmpjes erin
  • Bijeenkomst voor activiteitenaanbieders verbonden aan SamenWel!

Meer informatie of vragen? Neem contact met Hetty van de Weg van de Bibliotheek Noord-West Veluwe.

Projecten Laaggeletterdheid

Benut de kracht van SamenWel! in Rivierenland

De doelstelling is om laaggeletterden te bereiken middels het communicatie- en activiteitennetwerk van het...


Boekstartcoach (Bibliotheek VeluweZoom)

Via het Taalhuis Veluwezoom wordt met behulp van een Boekstartcoach ingezet op het bereiken van...


Verhogen bereik NT1’ers in Kootwijkerbroek (Barneveld)

11 tot 13% van de inwoners van de gemeente Barneveld is laaggeletterd. Deze mensen kunnen niet...