Woongenot voor een stukje huur?

GastBlog | Bert Hogemans over verdienmodellen

 

Bert Hogemans: "Ik heb twee kinderen. Tieners die opgroeien en vergroeid zijn met de digitale wereld. Maar die is niet gratis. Er wordt geld verdiend met skins in games, advertising op basis van klikgedrag, sponsored promoties, verkoop van gebruikersdata, enzovoort. Kijk alleen maar naar de zes verdienmodellen van YouTube-uploaders (artikel De Moderne Nomaden). Hoe zit het met de Bibliotheek? Gaan we met verdienmodellen met de tijd mee?"

 

Mijn omgeving is digitaal
Ik heb Netflix en Spotify. Betaal een vast bedrag per maand en ben tevreden. Ik houd van thrillers. Als je 1x zo’n film gezien hebt gaat Netflix op de achtergrond meer van dit soort films zoeken en aanbieden. Steeds verfijnder, heel slim kijkend naar wat mij in het hart en emotie raakt. Kern bij Netflix en andere online diensten zijn dan ook: persoonlijk en gemak tegen een heldere prijs. 

Kiezen voor wat raakt
Bij de online collectie van de Bibliotheek verloopt het anders. De toplijsten bestaan uit overzichten op basis van leeftijdsgroepen en/of genres. Dus niet op basis van mijn profiel. Net niet wat ik wil en daardoor word ik niet geraakt. Gevolg is dat ik minder geneigd ben door te klikken. Dus... wat mij betreft houden we Netflix voor ogen als online richting om op te gaan. Met natuurlijk kaders als veiligheid en privacy.

Is samenwerken de sleutel?
Hoe gaan we die transitie vormgeven? Een praktisch hulpmiddel hierbij zijn het maken en verfijnen van klantreizen. Je maakt inzichtelijk waar het knelt en gaat repareren. Maar het is wel een workaround middel. Vooral als het gaat om het omvormen van grote systemen. Een revolutionaire manier is om te kijken of je kunt samenwerken met externe partijen. Organisaties die ergens heel goed in zijn. Daar contact mee zoeken en elkaars kracht gebruiken.

Voorbeeld: mijn vrouw is lid van de Bibliotheek in Wijchen. Ze had op een vrijdag een leesclub-bijeenkomst en wilde nog snel een boek lenen. Er waren 3 exemplaren in de collectie maar 0 in de Bibliotheek aanwezig. Snel op mijn abonnement gekeken. 22 exemplaren maar ook hier: 0 aanwezig. Bol.com bezocht en tweede-hands het boek bestelt voor 7 euro. Dat was de volgende dag in huis. Is Bol.com zo’n samenwerkingspartner? Korting op boeken als je lid bent van de Bibliotheek? Of andere samenwerkingsvormen? 

Stap voor stap richting communities
Een andere mogelijkheid is om meer vanuit klantinteresses te gaan werken. We hebben een enorme hoeveelheid klantdata uit ons werkgebied beschikbaar met de Mosaic-klantdata (wie zijn ze, waar wonen ze en waarin zijn ze geïnteresseerd). Vooral de kennis over interesses is belangrijk. Want als je hierover in gesprek gaat, heb je meteen een connectie. De gezamenlijke interesse verbindt de groep. Vervolgens vraag je de groep of en hoe de Bibliotheek hierin een rol kan vervullen. 

Verdien je daar ook mee?
Met deze aanpak leg je de basis voor communityvorming en een kans op co-creatie met je doegroep. Het voordeel van verdienmodellen? Je bereikt nieuwe klanten, verstevigt je lokale positie, vergroot je relevantie en daarmee ook de kans op meer (betrokken) leden. Met wellicht hogere bereidheid tot donateurschap en kosten besparing door het samen bedenken en ontwikkelen van het programma.

Binnen onze Bibliotheek gaan we aan verdienmodellen handen en voeten geven. We hebben een team en gaan aan de slag. Wat ze opleveren? Ik denk af en toe aan Oslo. De gitaarspeler die zat te tokkelen. De schakers aan het bord. De ontspannen sfeer. De plek waar je wil zijn. Je eigen verlengde huiskamer. Wordt het verdienmodel woongenot voor een stukje huur? Laat me gerust weten hoe jij dat ziet.  

Vriendelijke groet,

 

Bert Hogemans
Directeur-bestuurder
Bibliotheek Gelderland Zuid

 

 Foto Bert Hogemans

GastBlog | Bert Hogemans

Deze Gastblog is van Bert Hogemans. Hij is directeur bij Bibliotheek Gelderland Zuid. Zijn drive: ‘There was no telling what people might find out once they felt free to ask whatever questions they wanted to.’

Verdienmodellen & de Bieb 

Er zijn honderden verdienmodellen waar de Bibliotheek uit kan kiezen. Wat zijn voor de korte termijn kansrijke modellen? Welke mogelijkheden zie je voor de toekomst? Hoe werk je daar naartoe?

Integrale benadering

Bibliotheek Gelderland Zuid gaat met een multidisciplinair-team aan de slag om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Meer weten? Ildiko van Veldhuizen (adviseur) praat je bij. 

Blog afbeelding