Communities bouwen: waarom en hoe?

Communities bouwen: waarom en hoe?

De bibliotheek is een onmisbare voorziening in een moderne samenleving. Een plek waar iedereen welkom is en zich kan ontwikkelen. Door niet alleen voor, maar ook samen met de gemeenschap kennis te ontwikkelen en te delen kan de bibliotheek nog meer van toegevoegde waarde zijn.

Met relevant aanbod dat aansluit op wat er lokaal leeft, kun je als Community Library mensen aan de bibliotheek binden. De Community Library is de benaming voor een bibliotheek die mede wordt vormgegeven door een (deel van) de lokale gemeenschap. Deze bibliotheek draait niet (alleen) om collectie, maar ook om de kennis en kunde van de mensen in de gemeenschap. Ontmoeting en ontwikkeling van de gemeenschap staan centraal.

Hoe word je een Community Library?
De Community Library is relevant voor en sluit aan bij de behoeftes van haar omgeving. Afhankelijk van de lokale gemeenschap ziet dit er voor iedere bibliotheek dus anders uit. Elke bibliotheek, groot of klein, stad of dorp, kent daarbij eigen uitdagingen om uiteindelijk een succesvolle Community Library te worden. Er zijn bibliotheken die al veel samenwerken met inwoners en organisaties in hun omgeving. Andere bibliotheken willen hier mee starten.

Het bouwen aan communities vraagt om andere werkwijzen in een bibliotheek. Niet van één medewerker; idealiter wordt het gedachtegoed van de Community Library omarmd door iedereen, van directie tot frontoffice.

Aan de slag met communityvorming?
Wij helpen je graag! Rijnbrink ondersteunt bij de transitie van de interne organisatie naar een Community Library en bij het werken met communities. We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe jouw bibliotheek ervoor staat, waar jullie heen willen en welke uitdagingen jullie daarbij onderweg tegenkomen. Aan de hand van onze meetlat kijken we hoe jouw bibliotheek scoort op ieder van de bouwstenen. Bij iedere bouwsteen kunnen we passend advies en ondersteuning bieden. Zo vinden we een oplossing voor jouw vraag.

Bekijk in de infographic hieronder wat de belangrijkste bouwstenen zijn om een Community Library te kunnen vormen.

Infographic Communities Bouwen