Bibliotheek Brummen | Voorst gaat strijd aan met laaggeletterdheid

Bij  Bibliotheek Brummen|Voorst is het Taalhuis van start gegaan. Iedereen die beter wil leren lezen en schrijven kan bij de Bibliotheek terecht.

In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven. Dat is zo’n 11 procent. Zij hebben in het dagelijks leven moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterden zijn niet goed in staat gedrukte of geschreven informatie te begrijpen. Zij kunnen niet volwaardig meedoen in de maatschappij, thuis en op het werk. Het is bekend dat laaggeletterden minder zelfredzaam en minder sociaal actief zijn. Ook ervaren zij problemen op het gebied van zorg omdat zij bijvoorbeeld voorlichting niet goed begrijpen of bijsluiters niet goed kunnen lezen. Laaggeletterdheid treft alle lagen van de bevolking: jong en oud, werkend en niet-werkend, autochtoon en allochtoon.

Spreekuur

Het Taalhuis is een herkenbare plek in de bibliotheek met o.a. lesboeken en makkelijke leesboeken. Mieke Strijbosch, Taalhuis coördinator heeft wekelijks spreekuur waarbij ze mensen kan helpen bij wat ze nodig hebben en kan doorverwijzen naar andere instanties. Iedere donderdagmiddag van de 1e en 3e week in bibliotheek Brummen en iedere 2e en 4e week in bibliotheek Eerbeek van 14.30 – 16.00 uur. In Twello is Mieke iedere donderdagmorgen van 11.30-13.00  uur aanwezig. Mensen die graag als taalvrijwilliger aan de slag willen kunnen ook tijdens het spreekuur terecht voor meer informatie.
Voor meer informatie: Taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl

  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg