Vrijwilliger bij de VoorleesExpress

1voorleesexpres1Alieke is vrijwilliger bij de VoorleesExpress in Enschede. Wekelijks bezoekt zij het Italiaanse gezin met 2 kinderen, Cristian (7 jaar) en Kiara (4 jaar). Het gezin is een perfecte match, want Alieke volgt zelf een cursus Italiaans.

Deze week is bijzonder, Alieke leest het gezin voor de laatste keer voor. De kinderen wachten haar al bij de deur op en Kiara laat vol trots haar Frozen prinsessenjurk zien. Vader en moeder schenken Italiaanse koffie in en bieden Alieke hapjes uit Sardinië en Sicilië aan. De ouders én kinderen zijn zichtbaar heel blij met Alieke.

3voorleesexpres6Het eerste boekje wat Alieke voorleest is een boekje over ‘Kikker die gaat vissen’. Wanneer Alieke het woord ‘dobber’ tegenkomt, ziet ze dat de kinderen het woord niet kennen en betrekt de vader bij het gesprek: “Misschien kan papa vertellen wat dat is?”. Bij het woord ‘ongeduldig’ legt Alieke uit: “Dat is dat je moet wachten, maar eigenlijk al wil beginnen”. Alieke vraagt: “Ben je zelf ook wel eens ongeduldig?” en de kinderen beginnen voluit te vertellen.

2voorleesexpres4Daarna lezen ze het boek van ‘André in de ruimte’. Vader vraagt aan Alieke: “Hoe heet dit?”, wijzend naar een plaatje in het boek. “Dit is een raket.” Met Cristian leest Alieke om de beurt een bladzijde. In opperste concentratie en met veel geduld leest hij de moeilijkste woorden waarbij hij geen oog heeft voor de camera.

Soms gebruikt Alieke wat Italiaanse zinnetjes. De kinderen reageren hier erg leuk op en schakelen moeiteloos tussen Nederlands en Italiaans. Kiara beeldt zelfs- vol drama- een Italiaans woord uit, speciaal voor Alieke.

4voorleesexpres21Het gezin is nu twee jaar in Nederland. Vader vertelt dat de rest van de familie in Italië woont. Elke dag skypen ze. Zijn broer is vandaag jarig. Vader werkte bij Bolletje en moeder heeft in Italië een opleiding voor gehandicapte kinderen gevolgd. Ze willen goed Nederlands leren en krijgen drie keer per week Nederlandse les. Vader: “We willen graag een goede toekomst voor onze kinderen en voor onszelf!”

De kinderen leren, op verschillende manieren, zowel de Nederlandse als de Italiaanse taal. Elke week krijgen de kinderen van de basisschool De Windroos een boek met een spel mee dat zij trouw iedere week lezen. Deze week is dat het boek ‘Het regenwoud’. Elke avond leest moeder Italiaanse boeken voor die oma vanuit Italië heeft meegenomen. Ook hebben ze een bibliotheekpasje. “Nederlands is moeilijk voor ons”, vertellen de ouders. Ze kijken tv in het Italiaans, maar kijken ook naar Zandkasteel in het Nederlands. En moeder oefent drie keer per week met Cristian voor zijn huiswerk.

6voorleesexpres12 knuffelAan het eind van de voorleessessie wordt het lees- en doe boekje erbij gepakt. Samen kijken ze naar de opdrachtjes. Met deze keer de vraag: “Wat kan papa heel goed?” Cristian denkt even na en zegt dan: “Gezellig knuffelen!” waarna hij een dikke knuffel geeft aan zijn vader.

Iedere week plakken de kinderen een sticker en nu is de stickerkaart vol; het project is afgelopen. Met een serieus gezicht vraagt Cristian: "Mag ik nu een nieuw kaartje…?” Dan haalt Alieke het diploma tevoorschijn. Dit diploma hebben de kinderen verdiend door mee te doen aan de VoorleesExpress. Alleen de handtekening ontbreekt nog. Cristian ‘zet’ een tennisbal en Kiara tekent een ‘pizza in restaurant’. Super enthousiast laat Christian ook zijn tennisdiploma zien. En dit diploma verdient natuurlijk een goede plek. Vader en Cristian zetten het diploma bij de foto’s van de familie. Op zo’n diploma mag je trots zijn!

10 voorleesexpres19

Wil je meer weten over de VoorleesExpress of zelf meedoen als voorlezer, kijk dan op: http://voorleesexpress.nl/

Fotografe: Manon Hulsbeek Fotografie

  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg