Leergang 'Programmeren in de Bibliotheek' | In gesprek met...

Leergang 'Programmeren in de Bibliotheek' | In gesprek met...

Het vergroten van inhoudelijke, creatieve, zakelijke en communicatieve competenties van de programmamaker. Dat is waar de leergang ‘Programmeren in de Bibliotheek’ op is gericht, een mooie samenwerking van Rijnbrink en Evanne Nowak/LUX in Nijmegen. In februari startte een groep enthousiaste Gelderse programmamakers aan de tiendaagse leergang. Wat zijn de ervaringen van de eerste sessies? In gesprek met trainster Evanne Nowak en deelnemer Rense Slings (Rozet in Arnhem).

Er is een mooie start gemaakt, hoe kijk je terug op de eerste sessies?
Rense: “Ik vind het vooral interessant om wat meer in contact te zijn met collega's van andere bibliotheken. Vaak lijken we toch iets te veel in onze eigen bubbel te blijven zitten, terwijl er op diverse plekken zoveel tofs wordt gedaan en bedacht dat het zonde is om dat niet te delen. Waarom steeds het wiel opnieuw uitvinden? De eerste sessies waren aftastend en vooral reflectief op wie je als programmeur bent. Aangezien ik nog niet veel ervaring heb daarin, vond ik vooral de verhalen van de gasten (directeur Bibliotheek Zuid Kennemerland Erna Winters en verschillende jonge programmamakers) erg boeiend.”

Evanne: “Positief! De speeddates met verschillende programmamakers buiten de bibliotheekbranche en het verhaal van Erna Winters zorgden voor veel inspiratie. Wat mij nu al opvalt is de verbinding tussen de bibliotheken. Er is veel contact onderling, ze helpen en inspireren elkaar. Mooi om te zien! Nu we niet fysiek kunnen samenkomen in verband met corona zijn er online sessies. In de eerstvolgende gaan we brainstormen over alternatieve programmavormen in de anderhalve meter samenleving. In september kunnen we hopelijk weer in de normale vorm met elkaar aan de slag.”

Kun je aangeven waarom je hebt gekozen voor deze leergang? Wat is jouw doel?
Rense: “Ik bemoeide mij al een tijdje tegen de programmering aan, maar had nog relatief weinig ervaring in de daadwerkelijke uitvoering of het ontwerpen van een heel programmaplan. Daarnaast raakte ik betrokken in het opzetten van een meemaakpodium voor Rozet, een bottom-up/participatief podiumproject waarmee we nog maar net zijn begonnen. Ik zie deze leergang dan ook voornamelijk door deze bril en de bruikbare (praktische) kennis op te doen die ik kan toepassen als 'meemaakprogrammeur'. Mijn doel is om helder te krijgen wat voor een type programmeur ik wil zijn en daarnaast een arsenaal aan technieken en vormen te verzamelen waaruit ik kan putten.”

Evanne:
“Dat is ook één van de doelen die we met deze leergang willen bereiken. Aan het eind van de leergang hebben deelnemers nieuwe vaardigheden, inzichten, inspiratie en concrete ideeën opgedaan. In het traject wordt inhoudelijke inspiratie nadrukkelijk in verbinding gebracht met de eigen werkpraktijk. Onderweg stellen ze een persoonlijk portfolio samen inclusief een programmaplan.”

Welke meerwaarde zie je voor Rozet in deze leergang?
Rense: “De voornaamste reden voor mijn deelname - het meemaakpodium - zal gebaat zijn bij deze leergang. Het contact met andere bibliotheken in Oost-Nederland zorgt voor nieuwe ideeën en inspiratie. Ik verwacht dat het mij handvatten geeft om hier met een duidelijke visie en koers mee aan de gang te gaan voor Rozet. Aangezien we met meer collega's van Rozet aan deze leergang deelnemen, denk ik dat heel de organisatie zal opfleuren met nieuwe invalshoeken en technieken als het gaat om programmeren in de bieb.”   

Wat hoop je dat de leergang de deelnemers gaat opleveren? 
Evanne: “Een goed netwerk waar ze op kunnen terugvallen, durven vragen om inspiratie en hulp. Daarnaast zelfbewustzijn, weten waar je sterke en zwakke punten liggen. En steviger in je schoenen staan is er ook één waarvan ik hoop dat de deelnemers dat gaan ervaren.”

De eerste leergang vindt plaats van februari 2020 t/m april 2021. Wil je meer informatie over het programma en/of geïnteresseerd in een mogelijk vervolg vanaf 2021? Neem contact op met Bart van Bergen via bart.vanbergen@rijnbrink.nl.

  • 70-coda-921_jeugd_en_onderwijs.jpg
  • 70-coda-939_persoonlijke_ontwikkeling.jpg
  • 70-salland-12_participatie_en_zelfredzaamheid.jpg
  • 70-coda-53_veranderen_en_verbreden.jpg
  • 70-coda-72_provinciaal_programma.jpg