Margot Bosch (51) is nu twee jaar actief als coördinator bij de VoorleesExpress in het werkgebied van Bibliotheek Deventer. Haar vrijwilligerswerk ziet ze als een verrijking, in de breedste zin van het woord.
Betrokken bij de Bibliotheek
Margot: “Sinds 2005 ben ik zelfstandig ondernemer. Ik werkte 3 jaar als coördinator van het landelijke social media team voor Bibliotheken, in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek. Hierna ben ik altijd in contact gebleven met Bibliotheken. Ik ben dol op boeken en lezen en alles wat met taalontwikkeling te maken heeft. Vooral het stimuleren van de taalontwikkeling van kinderen spreekt me aan. Het is zo belangrijk dat kinderen worden voorgelezen. Hoe vroeger je ermee begint, hoe beter. Het verrijkt de woordenschat van het kind enorm! Toen ik me verdiepte in de rol als vrijwillig voorlezer bij de VoorleesExpress, leerde ik over de rol als coördinator. Ik vond het eerst wel even spannend. Ben ik de aangewezen persoon om anderen te begeleiden? Het bleek een goede zet, want de rol past goed bij me en ik haal er veel uit.”
Samen aan de slag
“Als coördinator ben je zelf niet praktisch bezig met het uitvoeren van het project. Je leest niet voor in de gezinnen. Maar je bent wel met het onderwerp bezig en stimuleert de voortgang van het gehele proces. Je zorgt ervoor dat het grotere doel wordt bereikt. Daar krijg ik energie van. Als coördinator spreek ik drie keer af met de deelnemende gezinnen. De eerste keer spreken we de wederzijdse verwachtingen uit en maken we afspraken. Dit kan soms best een zakelijk gesprek zijn. Het is belangrijk dat we met z’n allen op dezelfde golflengte zitten. Alleen dan kunnen we samen voor de beste resultaten gaan. Na 10 weken spreken we opnieuw af, dit keer in de Bibliotheek. Zo betrekken we de ouders meer bij het proces. Samen met hun kind zoeken ze vanaf nu de boeken uit. We hopen hiermee natuurlijk de ouders te stimuleren vaker naar de Bibliotheek te gaan, ook na het VoorleesExpress traject. Na de tiende week verwachten we ook wat meer betrokkenheid en uitvoering van de ouders tijdens de voorleessessies. Soms vinden zij dit lastig. Mocht de voorlezer hierbij hulp nodig hebben, dan word ik aangehaakt. De afsluiting van het traject vindt na 20 weken plaats. De kinderen krijgen dan een diploma en een verrassing. Dat is altijd leuk! Bovendien gaan we in gesprek met de ouders. Wat zijn de vervolgstappen? Wat kunnen ze zelf gaan doen na het traject?”
Betrokkenheid
“Het is belangrijk dat de gezinnen betrokken zijn bij het traject. Binnen ons werkgebied hebben we veel te maken met gezinnen waarin andere culturen en omgangsvormen de norm zijn. Daar ligt voor ons soms een uitdaging. Hoe vind je een gulden middenweg? Die puzzel vind ik leuk. Elk gezin is weer anders en daar leer je zelf weer van. Het is leuk om een oplossing te vinden als er wat speelt en om daarin creatief te zijn. Zo werk ik met een gezin waarbij het kind, een meisje van vier, al best een beetje Nederlands heeft geleerd op school, maar de ouders nog geen Nederlands spreken. In dat soort gevallen proberen we een tolk in te schakelen. Het oplossen van een probleem kost in veel gevallen weinig tijd. Als coördinator is het werk überhaupt minder omvangrijk dan misschien wordt gedacht. Met een gesprek met een gezin ben je meestal drie kwartier kwijt. Al was ik gisteren bij een gezin, daar was het zo gezellig dat we anderhalf uur bleven plakken. De moeder van het gezin had dan ook allerlei Turkse lekkernijen geserveerd. Heerlijk!”
Op meerdere vlakken een verrijking
“Ik ervaar mijn rol als coördinator bij de VoorleesExpress echt als een verrijking. Niet alleen mag ik binnen een groep vrijwilligers werken met gezinnen met een taalachterstand, ik mag ook nog eens bijdragen aan de taalontwikkeling in gezinnen. Bovendien is het werk een verrijking op mijn cv. Het is zo’n ontzettend leuk vakgebied om in te werken. En je hebt geen bepaalde opleiding, studie of opgedane werkervaring nodig om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Ik heb in de afgelopen twee jaar al zoveel nieuwe kennis opgedaan. Ik heb vooral geleerd dat mijn manier niet altijd dé manier is. Het werk heeft mijn blik op de wereld verruimd. Ook heb ik geleerd dat elke stap die we zetten, er één is. Als je alle kleine stapjes bij elkaar optelt komen we uit op een grote verandering die we teweegbrengen. En wie weet? Misschien helpt de ervaring die ik nu opdoe als coördinator in dit vrijwilligersproject me wel bij mijn werkzaamheden in de toekomst.”
Ook coördinator worden?
Geïnteresseerd om net als Margot coördinator te worden bij de VoorleesExpress in jouw regio? Veel Bibliotheken zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Margot: “Vind jij het leuk om in contact te komen met gezinnen die je anders misschien niet zou hebben ontmoet? En wil jij een nieuwe ervaring opdoen die niet alleen bijdraagt aan de taalontwikkeling in gezinnen uit de regio, maar ook een verrijking voor jou persoonlijk kan zijn? Meld je dan vooral aan!”
-------------------------------------------------------------------
Het leesbevorderingsprogramma de VoorleesExpress is een groot succes bij Overijsselse en Gelderse Bibliotheken. Jaarlijks bezoeken de voorlezers zo’n 1400 taalarme gezinnen en enthousiasmeren zij kinderen én hun ouders voor boeken. De vrijwilligers vervullen een onmisbare rol in het programma. In de gesprekken met de bibliotheken horen adviseurs Linda Voortman en Karien van Buuren dat het een uitdaging is om vrijwillige coördinatoren te vinden. Daardoor kunnen sommige locaties niet verder groeien of krijgen de voorlezers en gezinnen niet de gewenste begeleiding. Daarom hebben we een aantal tips en tricks opgesteld en hebben we nieuwe materialen ontwikkeld die je als bibliotheek kunt gebruiken in de werving van coördinatoren! Bovenstaand artikel en onderstaande video maken deel uit van de middelen die zijn gepubliceerd om nieuwe vrijwilligers te enthousiasmeren voor de rol als coördinator bij de VoorleesExpress. Benieuwd naar het volledige contentpakket voor de bibliotheken? Klik hier.