Taalpret (Bibliotheek Nijkerk)

Taalpret (Bibliotheek Nijkerk)

Bij Taalpret draait het om het aanleren van voorleesroutines in een gezin en op de kinderopvang. 

Taalpret is een combinatie van Boekstart en Boekenpret: het grote voordeel is dat met name NT1 ouders direct worden aangesproken en worden betrokken bij de taalvaardigheid van hun kinderen. Op een natuurlijke manier worden ouders in aanraking gebracht met de VoorleesExpress, de taalondersteuning bij het Taalpunt in de bibliotheken, of zij worden gestimuleerd om gebruik te maken van het Taalsteunpunt op school (taallessen).

De taalgevoelige periode is van 0-7 jaar waarin kinderen open staan voor nieuwe ervaringen en nieuwe woorden. Hoe meer er met een kind gesproken wordt (in correct Nederlands), hoe beter. Goede en leuke kinderboeken ondersteunen dit proces. Op de kinderopvang en in de kleutergroepen wordt dagelijks voorgelezen, door alle ouders (dus ook NT1) bij dit proces te betrekken (voorbeeldgedrag en concrete tips hoe dit thuis in te zetten) krijgen kinderen de taal breed aangeboden.

Tijdens het project Taalpret werken kinderopvang, basisscholen en ouders drie keer per jaar met hetzelfde prentenboek en een Speelontdekboek ter ondersteuning thuis. Dit helpt ouders met de concrete stappen van het voorleesproces. Met ouders die moeite hebben met de Nederlandse taal wordt op een natuurlijke manier over gesproken. Ook kan ondersteuning worden geboden als de ouders zich meer willen bekwamen in de taal.

Doel:
In totaal zullen we 1450 (NT1) kleuters en hun ouders bereiken. Daarvan weten we dat ca. 6% een VVE indicatie heeft. Het gaat dus om ca 100 NT1 ouders die we hiermee bereiken en kunnen stimuleren richting Taalhuis, Taalsteunpunt op school of VoorleesExpress.

Meer informatie of vragen? Neem contact op Roel Zuidhof van de Bibliotheek Nijkerk.

Projecten Laaggeletterdheid

High-tech leesondersteuning (de Veluwse bibliotheken)

Volwassenen die een ondersteuningswens hebben op het gebied van (voor)lezen van teksten op papier...


Aanpak laaggeletterdheid (Bibliotheek Barneveld)

Maar liefst 11 tot 13% van de inwoners van gemeente Barneveld is laaggeletterd. Zij weten zich doorgaans...


Proeftuin leesondersteuning (V)MBO in de regio (Rivierenland)

Gemiddeld 1 op de 7 vmbo-leerlingen verlaat het voortgezet onderwijs zonder het vereiste niveau...