PraatjesMaken

PraatjesMaken

Met PraatjesMaken oefenen nieuwkomersgezinnen de Nederlandse taal. Ze komen in de schoolvakanties drie keer per week naar de Bibliotheek.

De gezinnen volgen een online sessie logopedie in een spelomgeving die leuk is voor kinderen. Met vrijwilligers doen ze ook spraak- en taaloefeningen, spelletjes en voorleesactiviteiten. Zo leren de gezinnen elkaar als nieuwe stadsgenoten kennen en helpt de Bibliotheek bij de integratie in de samenleving.

Veel vluchtelingenkinderen zijn nog nauwelijks met de Nederlandse taal in aanraking geweest. Dit kan van grote invloed zijn op de schoolprestaties en het zelfvertrouwen. De kinderen zijn zeer gemotiveerd om te leren, om de wereld om hen heen te begrijpen en te communiceren in een nieuwe taal. In de (zomer)vakantie gaan ze echter niet naar school, waardoor hun ontwikkeling minder hard gaat. PraatjesMaken is daarmee een goede aanvulling op het onderwijs.

Film over PraatjesMaken

Bekijk ook de film die is gemaakt in samenwerking met nieuwkomersschool De Horizon, TinyEYE online logopedie en de Bibliotheek Hengelo.