Groot bereik VoorleesExpress bij de Gelderse Bibliotheken

De Gelderse Bibliotheken hebben in twee jaar tijd met de VoorleesExpress gezamenlijk 650 gezinnen bereikt. In 2018 willen zij nog eens 350 gezinnen bereiken.

DVoorleesExpress (Cynthia Hasenbosch Fotografie) e VoorleesExpress is in 2015 gestart vanuit vijf pilotbibliotheken in zes gemeenten, te weten: de Bibliotheek Gelderland-Zuid i.s.m. Tandem Welzijn (gemeente Nijmegen), Graafschap Bibliotheken (gemeenten Zutphen en Lochem), de Bibliotheek Nijkerk (gemeente Nijkerk), de Bibliotheek Brummen-Voorst (gemeente Voorst) en de Bibliotheek Noord-Veluwe (gemeente Elburg). Om de pilot te kunnen opstarten en uitvoeren is in 2014 door bovenstaande vijf Bibliotheken en Rijnbrink gezamenlijk subsidie aangevraagd bij landelijke fondsen. Met succes, want de pilot is in de periode 2015-2017 mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van het Oranje Fonds, het Kansfonds en het VSBfonds.

Namens het Gelders Bibliotheeknetwerk heeft Rijnbrink de rol van franchisenemer op zich genomen richting franchisegever Stichting VoorleesExpress. Door het project naar naar netwerkniveau te tillen, kunnen de Bibliotheken samen optrekken. Ze kunnen zich gezamenlijk inzetten op doorontwikkeling en scherpere prijsafspraken maken met de franchisegever. Door de franchiseconstructie zijn de projectkosten lager en is het mogelijk – ook voor de kleinere kernen – om te starten met de VoorleesExpress.

Werkgebied en bereik
Tijdens de pilotperiode is ingezet op verdere uitbreiding en het vormen van een netwerk van VoorleesExpress locaties binnen Gelderland. In 2015 is de pilot gestart door 5 Bibliotheken in 6 gemeenten. Inmiddels zijn we gegroeid naar acht Gelderse Bibliotheken die (met hun partners) de VoorleesExpress uitvoeren in 18 gemeenten, te weten:

 • de Bibliotheek Gelderland Zuid samen met Tandem Welzijn: VoorleesExpress Nijmegen
 • de Bibliotheek Gelderland Zuid: VoorleesExpress Berg & Dal, VoorleesExpress Lingewaard, VoorleesExpress Overbetuwe
 • de Bibliotheek Nijkerk: VoorleesExpress Nijkerk
 • de Bibliotheek Noord-Veluwe: VoorleesExpress Hattem, VoorleesExpress Heerde, VoorleesExpress Elburg en VoorleesExpress Oldebroek
 • de Bibliotheek Brummen-Voorst: VoorleesExpress Brummen en VoorleesExpress Voorst
 • de Graafschap Bibliotheken: VoorleesExpress Zutphen en VoorleesExpress Lochem
 • de Bibliotheek Barneveld samen met VluchtelingenWerk Oost NL: VoorleesExpress Barneveld
 • de Bibliotheek West-Achterhoek: VoorleesExpress Doetinchem
 • de Bibliotheek Veluwezoom vanuit het Taalhuis Veluwezoom: VoorleesExpress Renkum, VoorleesExpress Rheden en VoorleesExpress Rozendaal 

Bovenstaande Bibliotheken nemen deel aan de gezamenlijke franchiseconstructie. Daarnaast zijn zes Bibliotheken betrokken bij de VoorleesExpress als samenwerkingspartner in zes gemeenten waar een andere organisatie franchisenemer is. Het totaaloverzicht van alle VoorleesExpress locaties is hier te vinden.

Bereik 2015-2017 & ambities 2018
In de periode 2015-2017 hebben de Gelderse Bibliotheken gezamenlijk ca. 650 laagtaalvaardige gezinnen bereikt met de VoorleesExpress.
Ook in 2018 rijdt de VoorleesExpress door in Gelderland. Het project is onderdeel van de programmalijn Jeugd & Onderwijs van het Gelders netwerkprogramma. In 2018 zetten we in op een bereik van 350 gezinnen en verdere uitbreiding van het werkgebied.

Voor meer informatie over (starten met) de VoorleesExpress: neem contact op met Linda Voortman.

Fotografie: Cynthia Hasenbosch Fotografie

Op bezoek bij een gezin van de VoorleesExpress

Voorleessessie Raalte

Niet in ieder gezin is er voldoende aandacht voor taal. Daardoor beginnen sommige kinderen de basisschool al met een taalachterstand. Met de VoorleesExpress ontdekken kinderen hoe leuk boeken zijn. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij het gezin thuis om voor te lezen aan de kinderen. Samen met de ouders zoeken we naar manieren om boeken en voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin.

Lees meer: Op bezoek bij een gezin van de VoorleesExpress

Masterclass professor David Lankes

Op 31 oktober deelde professor David Lankes zijn visie op het bibliotheekwerk. Lees het verslag op:  Verslag_Masterclass_Lankes_31_oktober_2017.pdf.

Studiekringen laten ouderen stralen

Foto Jan te Bokkel

Jan te Bokkel 

Het is fantastisch om te zien wat er gebeurt met mensen die deelnemen aan de Studiekringen50plus’, zo begint Jan te Bokkel enthousiast zijn verhaal als hem gevraagd wordt waarom hij al een tweetal van deze studiekringen opzette. Doel van de Studiekringen50plus is dat ouderen hun kennis en uitdagingen delen en dit samen vormgeven. Het mooie is dat ze met aandacht voor elkaar en het uitwisselen van tips het gevoel hebben mee te tellen in de maatschappij.       

Lees meer: Studiekringen laten ouderen stralen

Bibliotheek Nijkerk bestaat 155 jaar

De Bibliotheek Nijkerk bestaat 155 jaar en organiseert het hele jaar jubileumactiviteiten. Op zaterdag 14 januari wordt in Museum Nijkerk de expositie 'Bibliotheek Nijkerk viert feest! Meer dan 150 jaar boeken lenen (1862 - 2017)' geopend door wethouder Marly Klein. De opening is besloten, maar de expositie is vanaf volgende week toegankelijk voor publiek en is het hele jaar te bezichtigen.

Lees meer: Bibliotheek Nijkerk bestaat 155 jaar

Nederland leest en Arnhem debatteert

Door: Gerlofke Hekelaar, teamleider Leven Lang Leren  - Bibliotheek Arnhem

Op 30 november vond het slotdebat plaats van Nederland Leest in diverse Provinciale hoofdstad-bibliotheken in het land en dus ook in de Bibliotheek Rozet in Arnhem. Het thema van Nederland Leest was dit jaar democratie en met behulp van een aantal landelijke stellingen kon hierover worden gedebatteerd.

Lees meer: Nederland leest en Arnhem debatteert

Bibliotheek Rivierenland lanceert gezondheidsplatform SamenWel!

Bibliotheek Rivierenland gaat voor geletterde, gezonde en gelukkige inwoners. Samen met GGD Gelderland-Zuid en Ziekenhuis Rivierenland lanceerden we op 6 februari jl. het platform SamenWel!. Hierin combineren we ons informatiespecialisme met de gezondheidsspecialismen van GGD en Ziekenhuis.

Lees meer: Bibliotheek Rivierenland lanceert gezondheidsplatform SamenWel!

Opening bibliotheek Wehl in Woonzorgcomplex Oldershove

In Oldershove staat een collectie romans en tijdschriften voor volwassenen. Gereserveerde materialen uit andere vestigingen kunnen in Oldershove afgehaald worden. De bibliotheek verzorgt ook regelmatig spreekuren. Bijvoorbeeld over het digitaal reserveren van boeken, het lenen van e-books of het omgaan met tablets of de smartphone. Samen met de Gruitpoort gaan we bewoners van Oldershove voorlezen in het kader van het project "Lang leve de kunst!" U kunt zich ook bij ons opgeven voor dit project als u niet in Oldershove woont.

Lees meer: Opening bibliotheek Wehl in Woonzorgcomplex Oldershove

Vrijwilliger bij de VoorleesExpress

1voorleesexpres1Alieke is vrijwilliger bij de VoorleesExpress in Enschede. Wekelijks bezoekt zij het Italiaanse gezin met 2 kinderen, Cristian (7 jaar) en Kiara (4 jaar). Het gezin is een perfecte match, want Alieke volgt zelf een cursus Italiaans.

Lees meer: Vrijwilliger bij de VoorleesExpress

Feestelijke opening Bibliotheek in Eerbeek

De eer was aan cultuurwethouder Luuk Tuiten die donderdag 13 oktober de nieuwe Bibliotheek in Eerbeek feestelijk mocht openen. Na vele jaren gehuisvest te zijn geweest in het pand aan de Ecykmanstraat, is de Bibliotheek begin september verhuist naar de Coldenhovenseweg 13 (voormalige Plu-gebouw).

Lees meer: Feestelijke opening Bibliotheek in Eerbeek

Bibliotheek Brummen | Voorst gaat strijd aan met laaggeletterdheid

Bij  Bibliotheek Brummen|Voorst is het Taalhuis van start gegaan. Iedereen die beter wil leren lezen en schrijven kan bij de Bibliotheek terecht.

Lees meer: Bibliotheek Brummen | Voorst gaat strijd aan met laaggeletterdheid

Sinterklaas opent eerste Bibliotheek op school in Millingen aan de Rijn!

Op maandag 5 december opende Sinterklaas om 8.45 uur hoogstpersoonlijk de eerste ‘Bibliotheek op school’ in Millingen aan de Rijn op de St Martinusschool. De St Martinusschool werkt hiervoor samen met de Bibliotheek Gelderland Zuid voor een uitgebreide collectie en extra expertise in leesbeleid.

Lees meer: Sinterklaas opent eerste Bibliotheek op school in Millingen aan de Rijn!

Meer artikelen...

 1. Robots zetten hun eerste stapjes in de bieb
 2. 4 generaties van Valburg vertellen waarom zij de Bibliotheek belangrijk vinden
 3. De Bibliotheek maakt je rijker!
 4. Laat je stem horen in de Bibliotheek!
 5. Officiële opening bibliotheek Eerbeek
 6. Mirjam Wijers interim directeur Bibliotheek Brummen|Voorst
 7. Boekpresentatie ‘De Held op Sokken’ in Bibliotheek Harderwijk
 8. Feest in de Bibliotheek Montferland tijdens de Kinderboekenweek
 9. Kinderboekenweek 2016 in Nijkerk: 'Vertel nog eens - opa's en oma's'
 10. Kinderboekenweek 2016 in Arnhem: opa’s en oma’s, voor altijd jong!
 11. Verhuizing Bibliotheek Eerbeek
 12. Nieuwe Taalhuizen en Taalcafé in Gelderland
 13. Opening nieuwe Bibliotheek Beuningen
 14. Bibliotheek biedt BIEB magazine voor ouders
 15. Letterbrouwerij op 3 september in Nijmegen
 16. Week van de Alfabetisering
 17. Bibliotheekleden lezen veel e-books
 18. Opening nieuwe bibliotheek in Eerbeek op zaterdag 10 september
 19. 42.000 euro voor onderzoek naar goedkopere bieb in Rivierenland
 20. Hans Broer, directeur van Bibliotheek Brummen | Voorst plotseling overleden
 21. Bezoekersrecord in voorleestent op Zwarte Cross
 22. 'Taalles goed voor zelfvertrouwen': Interview met taalvrijwilliger Wim Renes (Nijkerk)
 23. Zomersluiting Gelderse Bibliotheken
 24. Militaria in de Bibliotheek Scherpenzeel
 25. De Bibliotheek Brummen | Voorst viert het Jaar van het Boek!
 26. Eerste lustrum de Bibliotheek op Zwarte Cross
 27. Bibliotheken ondersteunen KinderManifest
 28. Winnaars Nationale Jeugdkrakercompetitie
 29. 10 jaar VoorleesExpress
 30. Educatief Programma Bibliotheken Nijkerk, Brummen|Voorst en Noord-Veluwe
 31. Gesproken boeken voor iedereen met een leesbeperking
 32. Afscheidsinterview Ria Oudega: Samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid
 33. Om 'De Ronde Tafel'
 34. Column: Opmerkelijk
 35. Restyling Bibliotheek Brummen/Voorst
 36. Update: Doorgaande Lijn 0-18 jaar
 37. Succesvol eerste mini-symposium Onderwijslandschap
 38. Inspireer ouders met de glossy BIEB!
 39. De VakantieBieb gaat weer open!
 40. Spannende Boeken Weken!
 41. Gelderland 2e bij landelijke finale Pabo Voorleeswedstrijd
 42. ‘Bibliotheek op School’ feestelijk geopend op Het Startblok in Harderwijk
 43. Opening studiecabines Bibliotheek Epe
 44. Overheid veel te optimistisch over laaggeletterdheid
 45. Vacature Coördinator Bibliotheek Liemers
 46. Project Dagbesteding in de Bibliotheek Dinxperlo
 47. Willemijn van Keulen is de beste voorlezer van Gelderland
 48. ‘Bibliotheek Neede inspirator pur sang voor het boek’
 49. 'Nacht in de bieb' in no time uitverkocht
 50. Lang zullen we lezen!
 51. CODA sluit een succesvol, inspirerend huwelijk tussen de Bibliotheekfunctie en Erfgoed
 52. Verhuizing Bibliotheek Ermelo
 53. De WoWi! komt bij je langs!
 54. Kenniscirkel Dementievriendelijke Gemeente in Wijchen
 55. Pabostudente Inez de Groot is de Beste Voorlezer van Gelderland!
 56. Winnaars Read2Me! wedstrijd Gelderland en Overijssel
 57. Met je Biebpas voordelig naar Gelderse landhuizen en kastelen
 58. Regiokampioen voorleeswedstrijd komt uit Heerde
 59. Veel aandacht voor autisme in Scherpenzeel en Barneveld
 60. Verbouwing Bibliotheek in Brummen
 61. Welke school heeft de beste ‘krakers’?
 62. Gezocht: Taalvrijwilligers Noord-Veluwe
 63. Bibliotheek Ermelo verhuist
 64. Opening Bibliotheek 'Bruishuis' in Nijkerk
 65. B/Slash-project voor vmbo: het verhaal van binnenuit
 66. Alexander Münninghof te gast bij Boekensteun
 67. Nico Keuning in Bibliotheek Doetinchem
 68. Tentoonstelling Dromen en Conflicten in Rozet
 69. Taalpunten, een jaar actief op de Noord-Veluwe
 70. Project doorgaande lijn 0-18
 71. Anne Koot is voorleeskampioen Heerde
 72. Nationale Voorleesdagen 2016
 73. Martijn Aslander in de Bibliotheek Wijchen
 74. Resultaten BiebPanel onderzoek naar communicatie
 75. 100 jaar bieb in Nijmegen
 76. Afwijkende openingstijden van de Bibliotheek rondom de feestdagen?
 77. Bibliotheek Gelderland Zuid scoort goed bij onderzoek
 78. Vernieuwde Bibliotheek Oosterbeek geopend
 79. Officiële opening 'Beelden van Wageningen'
 80. Monitor BoekStart Kinderopvang
 81. Commissaris van de Koning geeft startschot voor Nederland Leest in Bibliotheek Didam
 82. De maatschappelijke waarde van de Bibliotheek: Samenvatting rapportage BiebPanel-onderzoek
 83. Kinderboekenweek 7-18 oktober
 84. Gelderse Bibliotheken actief met cursussen digitale vaardigheden en mediawijsheid
 85. Week van de Ontmoeting: Wie nodig jij uit?
 86. Bibliotheek Oosterbeek ondergaat metamorfose
 87. Bibliotheken in Gelderland gaan strijd aan met laaggeletterdheid
 88. Biebpanel Rapportage 'Ontmoetings- en verblijffunctie'
 89. Verslag conferentie 'de Koers Bepalen'
 90. Inzet op digitale vaardigheden bij de Bibliotheek Brummen/Voorst
 91. Koning Willem-Alexander op bezoek in de bibliotheek
 92. Handtekeningen en reacties voor bibliotheek Nijkerk aangeboden
 93. Voorleesvrijwilligers brengen taalplezier in vijf anderstalige gezinnen
 94. Zomersluiting Gelderse Bibliotheken
 95. Miniglossy met tips op gebied van lezen en mediawijsheid voor ouders
 96. Gelderland levert winnares publieksprijs Read2Me! 2015
 97. Bieb blij met nieuwe plek in De Heerd
 98. Actie 'Gratis Bieb' is afgerond
 99. Nederland 70 jaar geleden bevrijd
 100. Handtekeningen voor referendum over bezuinigingen Bibliotheek