WO2-cafés in Gelderse bibliotheken

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Gelderland wordt dit lustrum gevierd. Zo organiseren Omroep Gelderland, Rijnbrink en Erfgoed Gelderland WO2-cafés in Gelderse bibliotheken: dé plek waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen.

Werksessies Digitale Inclusie Gelderse en Overijsselse bibliotheken

‘Wat komt er kijken bij het opzetten van een Informatiepunt Digitale Overheid?’ ‘Wat is een geschikte plek in de bibliotheek?’ ‘Hoe betrek je je lokale netwerk en stakeholders?’ ‘Hoe ver ga je in de beantwoording van vragen?‘ Allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens de werksessies over Digitale Inclusie op 20 en 21 januari. Kartrekkers van bibliotheken in Overijssel en Gelderland die in het komende half jaar een Informatiepunt Digitale Overheid starten kwamen bij elkaar.

NEC en OBGZ trappen Scoor een Boek! 2020 af

Op 21 januari hebben OBGZ en NEC gezamenlijk Scoor een Boek! editie 2020 afgetrapt op basisschool de Wingerd in Nijmegen.  Een enthousiast publiek van zo’n 70 kinderen vuurden vragen af op Bas Kuipers, linksback van NEC nadat hij een stuk had voorgelezen uit Koen Kampioen.

Leskist Vrijheid beschikbaar voor alle Bibliotheken

In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Tegelijkertijd zijn oorlog, vluchten en onderdrukking helaas nog steeds actuele thema`s. Om leerlingen van groep 7 en 8 een besef te geven van vrijheid, oorlog, democratie en vluchten is de leskist Vrijheid ontwikkeld door Bibliotheek Nijkerk, Bibliotheek Brummen-Voorst, Bibliotheek Noord-Veluwe en Rijnbrink.

Document Wat is een dementievriendelijke Bibliotheek?

In overleg met Bibliotheken heeft Rijnbrink het document Wat is een dementievriendelijke Bibliotheek? gemaakt.

Het beschrijft wat dementie is en welke mogelijkheden er zijn voor Bibliotheken ten aanzien van trainingen voor personeel en vrijwilligers, de fysieke inrichting van de Bibliotheek en collectie en activiteiten. Ook de praatplaat De Bibliotheek en ouderen is hierin opgenomen, voor intern gebruik of in gesprek met samenwerkingspartners.

Naar verwachting krijgt één op de vijf mensen dementie. Dat betekent dat meer inwoners en organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie. Daarom zetten steeds meer gemeenten zich samen met inwoners en organisaties in voor een dementievriendelijke gemeente. Op deze manier kunnen mensen met geheugenproblemen zoals dementie langer zelfredzaam blijven in hun eigen omgeving. Voor de Bibliotheek een waardevolle en mooie kans om een bijdrage te leveren.

Voor meer informatie over het project de Bibliotheek & ouderen kun je hier meer lezen.

Deckers-index: 5 Gelderse bibliotheken in top 20!

Maar liefst 5 Gelderse bibliotheken staan in de top 20 van best presterende bibliotheken van Nederland! Rozet, op nummer 2, is de best presterende Bibliotheek binnen Gelderland. Ook Bibliotheek Nijkerk, Bibliotheek Noordwest-Veluwe, Graafschap bibliotheken en Bibliotheek Veluwezoom haalden de top 20.