Digitaal Verhaal van Gelderland

Op maandag 20 mei werd bij Bibliotheek Oost Achterhoek in Groenlo het eerste digitaal ontsloten tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Groenlo gedoopt. Deze openingshandeling werd door wethouder Jos Hoenderboom van gemeente Oost Gelre samen met verhalenverteller Wim Hilgeman, verricht.

Vluchteling biedt koffie aan op Wereldvluchtelingendag

Op Wereldvluchtelingendag, donderdag 20 juni, bieden vluchtelingen bibliotheekbezoekers graag een kopje koffie aan. In Gelderland en Overijssel is een mooie samenwerking ontstaan tussen VluchtelingenWerk en verschillende bibliotheken, waardoor de landelijke actie Bakkie Doen is uitgebreid.

Op Wereldvluchtelingendag wordt in ruim 100 landen ter wereld stilgestaan bij mensen die hun huis hebben verlaten uit angst voor bijvoorbeeld oorlog, dictatuur of persoonlijk geweld. Want waar je ook vandaan komt, en wat je ook hebt meegemaakt: koffie verbindt. En wie weet ontstaat er een gesprek.

Eén-op-ééncontact
Daarom stelt VluchtelingenWerk op 20 juni het één-op-één contact centraal met de actie Bakkie Doen. In Zwolle gebeurt dat op en rond het station. Daarnaast wordt er koffie en thee uitgedeeld in de Bibliotheek in Harderwijk, Geldermalsen, Tiel, Borne, Deventer, Staphorst, Oosterbeek en Renkum.

Ontmoetingsplek
De samenwerking van VluchtelingenWerk met de Bibliotheek is niet toevallig: bibliotheken bieden een laagdrempelige, toegankelijk plek, waar je kunt lezen en kan leren. Nieuwkomers verbeteren hun Nederlands in het Taalhuis of met een taalcoach. De Bibliotheek is dè plek voor ontmoeting, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Foto: VluchtelingenWerk.

Bijeenkomst Open de Dialoog

Binnen bibliotheken wordt wat af georganiseerd: van workshops, bijeenkomsten, lezingen tot ronde-tafelgesprekken. Voorbereiding is het halve werk, maar hoe zorg je dat je grip hebt op de effectiviteit en energie van de bijeenkomst? Binnen het netwerk van Gelderse bibliotheken was er daarom een workshop Open de Dialoog van het bureau 2KNOWHOW. Onder lees je de belangrijkste conclusies en vind je handige tips en tools.

Themabijeenkomst ‘Toezicht in transitietijd’

De maatschappij verandert; (semi-)publieke organisaties, zoals de Bibliotheken, veranderen mee. Er zijn kansen binnen nieuwe domeinen, maar ook bedreigingen. Directeuren en bestuurders staan voor nieuwe vragen om hun bijdrage aan die verandering te leveren.

Verslag themabijeenkomst VoorleesExpress - meertaligheid

Veel gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress hebben een andere thuistaal. Om deze reden was er op 13 mei in Bibliotheek Deventer de eerste gezamenlijke themabijeenkomst van VoorleesExpress Overijssel en Gelderland rondom het thema meertaligheid. Tijdens deze bijeenkomst werd dieper ingegaan op wat meertaligheid betekent voor de taalontwikkeling van kinderen en op welke manier projectleiders en voorleesvrijwilligers nieuwkomersgezinnen nog beter kunnen bereiken en ondersteunen. Lees het verslag van Anneke Kokkeler.

Atlas Makerspaces: studie naar makerplaatsen in Nederlandse openbare bibliotheken

Makerspaces in al hun verschijningsvormen zijn een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van openbare bibliotheken in de 21e eeuw. Ze gaan over een leven lang leren, de democratisering van nieuwe technologie, gebruikersparticipatie en het verhogen van waarde van de Bibliotheek voor het publiek.Tot nu toe miste er een uitgebreide beschrijving van de samenhang tussen makerplaatsen, bibliotheken, architecten en stedelijke ontwikkeling. De ‘Atlas Makerspaces in openbare bibliotheken’ vult dit gat.