Democratie

Democratie

Onze samenleving verandert, groeiende ongelijkheid en polarisatie hebben werking op onze democratie. Daarnaast neemt participatie van burgers in de (lokale) democratie af. Als vrijplaats voor kennis, informatie en inspiratie liggen er kansen voor de Bibliotheek om hier meer mee te doen. De Bibliotheek is een plek waar iedereen in vrijheid geïnformeerd kan worden over én kennis kan maken met onze democratische waarden. Ook een plek om deze kritisch te bevragen en context te bieden.

Gids vol inspiratieinspiratiegids democratie
Rijnbrink ontwikkelde samen met Gelderse en Overijsselse bibliotheken een inspiratiegids. Deze gids is gevuld met ruim 30 voorbeelden van bestaande en nieuwe programmering, activiteiten en partners rondom dit thema zoals gezien in bibliotheken en daarbuiten. Online sessies met bibliotheken vormden de basis voor deze frisse publicatie. Blader hier door de inspiratiegids. (de gids is het beste te bekijken in Adobe PDF).

Programma Vrijheid
In 2021 en 2022 vieren we de vrijheid in provincie Gelderland. Dit doen we voor én met iedereen die de Tweede Wereldoorlog niet uit eerste hand heeft meegemaakt. En met speciale focus op jongeren. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van onze vrijheid en de waarde daarvan voor onze democratie en rechtstaat.

Vrijheidsdagen
Met behulp van de toegekende provinciale subsidie geven alle 20 Gelderse bibliotheken van februari tot en met september 2022 invulling aan 20 Vrijheidsdagen vol prikkelende programmering rondom vrijheid, democratie en burgerschap. Denk aan programmering van Living Library, Vrijheidscolleges, de interactieve theatershow ‘In Search of New Democracy 3.0’ van Lucas de Man en Stichting Nieuwe Helden, shows van de Kiesmannen, de expo Democratiefabriek, workshops van Terra Nova, maar ook de Vrijheidsexpres (een rijdende Escaperoom) van Spectrum. Ook reist er, speciaal voor de Vrijheidsdagen, een interactieve expo genaamd ‘De Zwevende Kiezer’ van Bastiaan van den Berg langs de bibliotheken.

Door met de deelnemende bibliotheken in gesprek te gaan en provincie-breed de verbinding te zoeken, zijn we samen tot een mooi programma gekomen. Met de door Rijnbrink ontwikkelde MarCom-toolkit zetten de bibliotheken hun programmering tevens goed op de kaart. Houd de website www.vrijheidgelderland.nl in de gaten voor de actuele programmering!

Meer weten? Of zijn er ontwikkelingen op het gebied van democratie die wij niet mogen missen? Mail naar Georges Elissen.